Peroleh keuntungan melalui penternakan burung nuri

RAMALLAH – Pengunjung yang bertandang ke rumah Nashat Tmaizi, seorang ahli avikultur dari tebing barat kota Hebron, biasanya kagum melihat koleksi burung nuri berwarna cerah dan unik.

Meminati burung nuri, Tmaizi, 32, bersemangat untuk memperoleh, mengurus, dan mendapatkan keuntungan dari pelbagai spesies burung nuri.

Setiap pagi, Tmaizi menyediakan makanan dan campuran bijian untuk burung nuri sambil memastikan langkah-langkah anti-koronavirus dengan memakai penutup mulut dan hidung. Dengan burung nuri bertengger di tangan dan bahunya, dia memberitahu media bahawa dia telah menjaga burung nuri selama 15 tahun.

Menekankan fakta bahawa burung nuri bukan haiwan peliharaan jenis pemeliharaan berkos rendah, dia mengatakan memelihara burung nuri memerlukan sejumlah besar modal.

“Saya mula dengan membeli sebilangan burung nuri, membesarkan anak-anak burung dan menjualnya ketika mereka dewasa ke pasar haiwan peliharaan tempatan untuk membeli spesies baharu. Begitulah saya menjadi avikultur burung nuri.”

Nashat Tmaizi menunjukkan beberapa ekor burung nuri di rumahnya di Tebing barat kota Hebron. – Xinhua

Menikmati suara burung nuri yang berkicau di sekelilingnya, Tmaizi mengatakan dia memiliki sekitar 40 spesies burung nuri, termasuk Macaws, African Grey Parrot, Cockatoos dan Budgerigar, dengan jumlah burung nuri yang dimilikinya antara 80 hingga 100 ekor.

Dia mengatakan bahawa burung nuri memerlukan banyak perhatian, dan makanan yang mereka makan termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, ayam, telur rebus, kekacang dan pelbagai tanaman bijirin. Ia juga memerlukan persekitaran yang diperuntukan khas seperti penyediaan tiang bertenggek, yang akan menambah beban kewangan avikultur.

Tmaizi mengatakan dia memperuntukkan keperluan harian burung peliharaannya seperti yang dilakukannya kepada keluarganya yang kecil, dan dia berbelanja ratusan dolar AS sebulan untuk membeli kacang, biji dan buah untuk burung nuri.

Walaupun begitu, dia gembira dengan apa yang dilakukan sebagai ahli avikultur burung nuri amatur.

Tmaizi memperoleh koleksi burungnya yang unik, yang jarang dijumpai di Tebing Barat, dengan membeli daripada penjual Israel pada harga yang tinggi.

Walaupun memiliki variasi spesies burung nuri, dia berjanji untuk tidak mensia-siakannya tanpa menghiraukan harganya yang tinggi. Dia hanya akan menjual anak burung nuri ketika dewasa untuk mengembangkan ladang burung nuri dan membeli spesies baharu.

Ahli avikultur Palestin itu mengatakan telah menerima panggilan pelanggan di Tebing Barat dan Israel, dengan menekankan dia mempertimbangkan untuk tidak menjual burung nuri ketika musim menetas. – Xinhua