Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  Persatuan Fuzhou Shiyyi lantik jawatankuasa tadbir tertinggi baharu

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Persatuan Fuzhou Shiyyi Brunei akan terus menegakkan visi dan matlamatnya iaitu bagi mempromosikan kerjasama dalam kalangan ahli-ahlinya bagi mengukuhkan lagi hubungan persahabatan dan perniagaan serta bagi menyelaras dengan matlamat kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dalam penyertaan perkhidmatan kebajikan, pendidikan, kegiatan amal serta sosial.

  Dalam 12 tahun penubuhannya, persatuan berkenaan telah mengadakan pelbagai acara kebajikan termasuk sumbangan tahunannya kepada DANA, kempen menderma darah, aktiviti-aktiviti bantuan bencana serta mengutip dana bagi Yayasan Kanser Kanak-kanak (YASKA).

  Perkara itu dinyatakan oleh Presiden Persatuan Fuzhou Shiyyi Brunei Darussalam, Dr Andy Lau Sie Chuong ketika berucap pada Majlis Lantikan Jawatankuasa Tadbir Tertinggi Persatuan Fuzhou Shiyyi Brunei Darussalam 2024-2026 yang berlangsung di Bangunan Persatuan Fuzhou Shiyyi Brunei Darussalam, kelmarin.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof.

  Turut hadir ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Rakyat China ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Xiao Jianguo; Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Dato Raja Reza bin Raja Zaib Shah, ahli-ahli Persatuan Fuzhou Shiyyi serta jemputan-jemputan khas.

  Dr Andy Lau menandatangani surat lantikan dengan disaksikan oleh Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi dan Jackson Ting. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Penyerahan tugas sebagai Presiden Persatuan Fuzhou Shiyyi kepada Dr Andy Lau (kanan). – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Jackson Ting bergambar ramai dengan ahli-ahli Jawatankuasa Tadbir Tertinggi Persatuan Fuzhou Shiyyi Brunei Darussalam 2024-2026. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.

  Dr Andy Lau seterusnya menyatakan harapan supaya semua warga Fuzhou di Negara Brunei Darussalam dapat bekerjasama bagi mengekalkan dan menegakkan visi serta matlamat persatuan iaitu untuk memupuk perpaduan dan keharmonian bagi kebaikan persatuan serta menyumbang secara positif dan efektif kepada negara.

  Terdahulu, Presiden Pengasas Persatuan Fuzhou Shiyyi Brunei Darussalam, Jackson Ting Jack Hing dalam ucapannya menyatakan penghargaan kepada semua ahli dan pihak atas kerjasama yang diberikan sepanjang 11 tahun beliau menerajui persatuan sebagai presidennya. Beliau menyatakan bahawa banyak pengalaman, pengajaran dan pengetahuan yang diperoleh sepanjang tempoh perkhidmatannya sebagai presiden persatuan.

  Beliau juga menyatakan harapan presiden persatuan dan ahli-ahli jawatankuasa baharu akan melaksanakan tanggungjawab dalam terus mempertahankan semangat persatuan menerusi komitmen dan ketekunan mereka bagi menggerakkan lagi persatuan ke hadapan sambil menegakkan visi dan matlamat penubuhannya.

  Majlis kemudian menyaksikan upacara angkat sumpah taat setia dan penandatanganan surat lantikan oleh ahli-ahli jawatankuasa tadbir tertinggi persatuan dengan disaksikan oleh Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi dan Jackson Ting.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...