Persediaan Hari Raya Aidiladha suram di Turki

ISTANBUL – Ketika dunia masih di bawah ancaman wabak koronavirus, aktiviti perniagaan mula aktif semula setelah beberapa negara memansuhkan perintah penutupannya.

Namun pergerakan aktiviti perniagaan mereka masih bergerak secara perlahan dan suram kerana ketiadaan pembeli yang ramai mengunjungi kedai-kedai mereka.

Hal ini kerana sesetengah pembeli masih merasa khuatir untuk bebas berjalan di pusat membeli belah atau kawasan awam disebabkan takut terdedah dengan jangkitan virus.

Dalam masa yang sama, para perniaga yang cuba bangkit semula setelah berbulan-bulan terpaksa menutup kedai mereka, terpaksa mencari jalan untuk mengembalikan ekonomi mereka yang terjejas.

Hari Raya Aidiladha yang bakal tiba merupakan waktu yang sesuai bagi para peniaga cuba meningkatkan keuntungan sambil menaikkan harga barang jualan mereka. Namun, harapan mereka berubah menjadi mimpi ngeri kerana tidak semua pembeli mampu membeli barang mereka yang semakin mahal.

Sebuah kedai di Istanbul menawarkan tawaran hebat. – Xinhua
Seorang pemilik kedai menanti pelanggan memasuki kedainya. – Xinhua
Gambar bertarikh 27 Julai 2020, menunjukkan seorang lelaki mengunjungi kedai di Istanbul, Turki. – Xinhua

Sebagaimana Melahat Yildirim pada hari Isnin lalu merancang untuk membeli pakaian menarik untuk anaknya sempena Hari Raya Aidiladha yang bakal tiba di sebuah bazar terbuka di Istanbul yang menawarkan peluang membeli-belah dengan harga yang berpatutan.

“Anak saya yang berusia 15 tahun sangat menginginkan sepasang kasut baharu untuk hari raya,” kata Yildirim, seorang penduduk kejiranan Gultepe di pinggir bandar di bahagian Eropah, kepada media.

“Tetapi harga jenama tertentu itu bermula dari 300 lira Turki (AS$44 dolar), hampir dua kali lebih mahal daripada tahun sebelumnya.”

Yildirim bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi swasta dengan gaji minimum, iaitu 2.400 lira (AS$350 dolar) sebulan.

Namun, pada bulan Mac lalu, dia wajib mengambil cuti tanpa gaji kerana pandemik COVID-19, seperti banyak pekerja lain di syarikat yang sama.

“Saya memperoleh jumlah yang sama tahun lalu, dan saya dapat membeli seluar dan kemeja untuknya, dan sepasang kasut dari jenama yang tepat yang dia mahukan,” rungutnya, cuba memilih kasut yang sesuai dari kotak besar dengan tanda jualan 50 peratus. “Dalam keadaan sekarang, ini mustahil,” tambahnya.

Ekonomi Turki mengalami kenaikan mendadak dengan peningkatan inflasi pada bulan Jun lalu ketika kerajaan memutuskan untuk meredakan sekatan penutupan yang dikenakan untuk mengekang penyebaran koronavirus.

Inflasi tahunan Turki meningkat kepada 12.62 peratus pada bulan Jun, terutama disebabkan oleh kenaikan harga pengangkutan, menurut data yang dikeluarkan oleh Institut Statistik Turki.

“Sektor pengangkutan menjadi tertinggi kenaikan harga pada bulan Jun, dengan kenaikan 4.5 peratus. Kedua-dua harga kereta dan tiket meningkat tajam,” kata Mustafa Sonmez, seorang penulis ekonomi, di akaun Twitternya.

Sonmez, penulis lebih dari puluhan buku mengenai ekonomi dan peristiwa sosial Turki, menambah bahawa kenaikan harga sektor perkhidmatan, yang tetap ditutup selama hampir tiga bulan kerana wabak itu, juga memainkan peranan penting dalam kenaikan inflasi.

Harga restoran dan hotel di seluruh negara meningkat 2.8 peratus pada bulan Jun, data menunjukkan.

Bagi pengurus jenama syarikat runcit asing, yang mempunyai banyak kedai di beberapa pusat membeli-belah kelas atas di Istanbul, jenama runcit segmen atas telah dipengaruhi teruk oleh pandemik, tinjauan ekonomi yang tidak menentu, dan ketiadaan pelancong.

“Tahun ini, kebanyakan pelanggan kami meninggalkan Istanbul untuk rumah musim panas mereka sebaik sahaja kerajaan memansuhkan perintah berkurung pada awal bulan Jun,” katanya tanpa memberikan namanya.

“Dan yang lain masih tidak memilih memasuki lokasi yang ramai seperti pusat membeli-belah kerana bimbang dijangkiti COVID-19,” kata pengurus itu. “Kami juga kehilangan pelancong Arab kami, yang gemar berbelanja. Oleh itu, kedai kami tidak melihat lonjakan pesta berbelanja tahun ini.”

Kerana wabak itu, jumlah pelancong asing yang berkunjung ke Turki juga menurun dengan cepat dari bulan Mac dan seterusnya.

Menurut data rasmi terkini, 21,044 pelancong mengunjungi negara itu pada bulan Jun tahun ini, menunjukkan penurunan 96 peratus tahun ke tahun. Turki menjadi tuan rumah kepada 45 juta pelancong tahun lalu dengan pendapatan AS$34.5 bilion dolar.

Hakan Aydin, pemilik butik di Istiklal Avenue yang sesak, memberitahu media bahawa perniagaannya menyaksikan penurunan semasa kuarantin ketika semua kedai ditutup kerana wabak itu.

“Tidak ada yang cukup wang untuk berbelanja hari ini. Saya hampir tidak mampu membayar sewa kedai,” kata Aydin kepada media.

Tetapi dia masih optimis untuk masa depan, mencatat bahawa jika semuanya berjalan lancar dan pelancong akan masuk ke negara ini tidak lama lagi, akan ada pemulihan ekonomi yang cepat.

Perayaan Aidiladha akan disambut pada akhir bulan ini di seluruh Turki dengan cuti selama empat hari. – Xinhua