Persiapan awal Indera SC sebelum Liga Super Brunei kembali

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 OGOS – Majlis pertemuan pihak pengurusan, jurulatih dan pemain-pemain Kelab Bolasepak Indera (ISC) membantu menyuntik motivasi pemain-pemain sebagai persiapan untuk meneruskan perjalanan dalam kancah Liga Super Brunei 2020 (BSL 2020) apabila disambung semula nanti.

Setakat ini, kejohanan BSL masih ditangguhkan ketika negara masih melaksanakan pelan de-escalation daripada tahap ke tahap dan garis panduan dari Kementerian Kesihatan yang telah menunjukkan beberapa hasil yang positif.

Sementara itu, Pengurus Besar ISC, Awang Rosdin Haji Abdul Aziz menjelaskan semasa pertemuan di Pejabat ISC, Jerudong, hari ini, jika kejohanan BSL kembali mendapat lampu hijau untuk diteruskan, beberapa SOP perlu dipatuhi bagi setiap pemain termasuk kewajiban menggunakan aplikasi BruHealth.

Selain itu, penggunaan bilik persalinan pasukan juga terhad mengikut jumlah yang ditetapkan, di samping kedatangan setiap pasukan ke lokasi perlawanan juga akan dijarakkan.

“Setiap pemain juga akan menjalani imbasan suhu badan setiap kali datang ke padang dan mana-mana pemain yang didapati sakit akan dihantar ke hospital serta merta,” jelasnya lagi semasa mempengerusikan pertemuan tersebut.

Pada majlis berkenaan, Presiden ISC, Pengiran Anak Haji Mohammad Yassin bin Pengiran Anak Safiuddin turut menyaksikan penyerahan tiga set baju jersi kepada setiap pemain bagi menjalani latihan.

ISC dijangka akan kembali memulakan latihan kecergasan beberapa hari lagi sebagai persiapan jika kejohanan BSL 2020 disambung kembali.

Awang Rosdin seterusnya mengingatkan supaya anak buahnya menjalani latihan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh NFABD di samping mengikuti SOP yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

ISC merupakan kelab tempatan pertama yang mendapat anugerah Lesen AFC atas kejayaan ISC melaksanakan Club Licensing System sekaligus membantu mengangkat dan mengharumkan nama negara dalam persada bola sepak.

Kejayaan ISC memperolehi pengiktirafan AFC itu telah memberi ruang kepada kelab berkenaan untuk bertanding di mana-mana kejohanan serantau yang dianjurkan oleh AFC.

Awang Rosdin menyerahkan jersi latihan kepada ketua pasukan sambil diperhatikan oleh Presiden ISC.