Persiapan mental dan fizikal sebelum ke tanah suci

Oleh Nurdiyanah R.

Kesyukuran dipanjatkan kepada Ilahi bagi insan-insan terpilih yang bakal menjadi tetamuNya di tanah suci yang kini hanya menghitung hari untuk menunaikan fardu haji sebagai sebahagian daripada Rukun Islam.

Setelah dua tahun ditangguhkan akibat penularan pandemik COVID, kini dengan izin Allah SWT jua pada tahun ini kerajaan Arab Saudi membenarkan pelaksanaan ibadah haji dari semua negara.

Oleh yang demikian, para bakal jemaah haji disarankan untuk sentiasa bersedia dari segi mental dalam menghadapi cabaran-cabaran yang bakal dihadapi semasa menunaikan Rukun Islam kelima itu, terutama dalam situasi pandemik COVID dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP), termasuk mengamalkan pemakaian sungkup muka serta menjaga kesihatan diri sepanjang berada di tanah suci nanti.

Perkara berkenaan antara yang dikongsikan oleh Penolong Pengurus Besar, Jabatan Haji dan Umrah, Darussalam Holdings Sdn Bhd (DHSB), Pengiran Haji Ibarahim bin Pengiran Haji Bakar semasa ditemui sebelum berlangsungnya sesi taklimat bagi bakal jemaah haji tahun ini yang berdaftar dengan syarikat berkenaan, baru-baru ini.

“Apa yang penting, dari segi spiritual, para bakal jemaah haji mestilah sentiasa berdoa dan berzikir agar segala perlaksanaan ibadah nanti dipermudahkan oleh Allah SWT khususnya ketika wukuf di Arafah nanti dan ketika menempuhi apa juga cabaran dan ujian,” tambahnya.

Pengiran Haji Ibarahim semasa ditemui penulis sebelum berlangsungnya sesi taklimat bagi bakal jemaah haji tahun ini yang berdaftar dengan Syarikat DHSB, baru-baru ini.
Taklimat disampaikan oleh ahli panel yang terdiri daripada pengarah urusan dan pegawai-pegawai DHSB.
Antara bakal jemaah haji yang menghadiri sesi taklimat di bawah pakej DHSB, baru-baru ini.
Kerajaan Arab Saudi pada tahun ini membenarkan seramai sejuta jemaah untuk mengerjakan ibadah haji di mana daripada jumlah tersebut, seramai 890,000 orang adalah bagi jemaah dari luar negara, termasuk Negara Brunei Darussalam dengan kuota yang disediakan seramai 453 orang. – Agensi

Terdahulu, Pengiran Haji Ibarahim berkongsi kerajaan Arab Saudi pada tahun ini membenarkan seramai sejuta jemaah untuk mengerjakan ibadah haji. Daripada jumlah tersebut, katanya, seramai 890,000 orang adalah bagi jemaah dari luar negara, termasuk Negara Brunei Darussalam dengan kuota yang disediakan seramai 453 orang.

“Alhamdulillah, seramai 352 bakal jemaah telah mengikuti pakej DSHB. Pakej yang disediakan ada tiga, iaitu Delima (premium), Safira (medium) dan Zamrud (ekonomi),” ujar beliau.

Di samping itu, dalam mengulas mengenai kos bagi menunaikan ibadah haji yang semakin meningkat, Pengiran Haji Ibarahim menjelaskan, bahawa penambahan kos tersebut berlaku sejak tahun 2020 sebelum penangguhan ibadat haji, berikutan kebimbangan terhadap penularan COVID.

“Pada tahun 2022 ini, beberapa penambahan kos juga berlaku, khususnya dari segi penginapan dan di Masyair, di samping peningkatan harga-harga perkhidmatan di sana,” tambahnya.

Menurutnya, beberapa kriteria ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi bagi musim haji pada tahun ini, termasuk ketetapan memberi kebenaran kepada jemaah yang berusia di antara 18 hingga 65 tahun sahaja untuk mengerjakan haji. Selain itu, katanya, para jemaah juga perlu melakukan ujian PCR dalam tempoh 72 jam sebelum berangkat ke tanah suci.

Dalam kesempatan ini penulis ingin mengucapkan selamat menunaikan ibadah haji kepada semua jemaah tanah air yang bakal berangkat nanti. Setentunya ia adalah satu pelayaran ibadah yang menjanjikan ganjaran apabila dapat disempurnakan segala rukun dan syaratnya dengan baik selaras yang disyariatkan.

Bersama-samalah kita berdoa memohon rahmat daripada Allah SWT agar segala perancangan dan urusan para jemaah haji berjalan lancar, di samping dikurniakan keselamatan dan kesejahteraan semasa berada di tanah suci Mekah nanti sehingga mampu melaksanakan ibadah haji dengan sempurna demi menggapai haji yang mabrur. Sebagaimana hadis riwayat Imam Muslim bermaksud ‘Haji yang mabrur tidak ada lain balasannya melainkan syurga’.