Friday, December 9, 2022
22.4 C
Brunei

-

Persiapkan sistem kesihatan mantap tuju fasa peralihan

Dengan pengumuman 70 hingga 80 peratus vaksinasi untuk pembukaan dan beralih kepada fasa peralihan seterusnya endemik, salah satu yang perlu dipertimbangkan negara ini adalah untuk bersedia daripada segi sistem kesihatan.

Ini kerana sistem kesihatan akan menjadi ‘frontliners’ bagi fasa-fasa seterusnya.

Sehubungan itu, persediaan awal bagi sistem kesihatan ini perlu, terutamanya hospital lapangan atau memperuntukkan sebuah bangunan khas untuk penggunaannya kelak, di samping hospital-hospital yang tersedia ada.

Kisah gelombang ketiga, keempat di luar negara terutamanya Singapura, UK dan lain-lain lagi perlu dijadikan panduan untuk kelengkapan ini apabila beralih ke fasa seterusnya.

Manakala ujian pantas calitan secara berkala yang diumumkan, adalah langkah yang baik untuk syarikat mengurangkan penularan, sekali gus mengurangkan jangkitan, namun mungkin subsidi bagi ART ini perlu bagi membantu syarikat-syarikat buat seketika, memandangkan pandemik telah pun memburukkan lagi kewangan mereka.

Diharap dengan peralihan ini, negara akan terus bangkit dan kita mampu menghidu suasana ‘kebebasan’ sekali lagi.

Bersama Berjuang

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -