Pertandingan Pidato serlah bakat pelajar

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 JULAI – Awangku Rafi Dasuki bin Pengiran Mohammad Aminnor Rashid dari Sekolah Menengah Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (SM YSHHB) dengan tajuk pidato ‘Youtubers are Today’s Influencers’ berjaya untuk menewaskan tujuh orang peserta lain dalam Pusingan Akhir Pertandingan Pidato Bahasa Inggeris Sekolah-sekolah Menengah Swasta ke-8 yang berlangsung di Dewan Serbaguna, SM YSHHB, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan penyampaian hadiah kepada para pemenang dan peserta ialah ahli Lembaga Gabenor Sekolah YSHHB, Pengiran Datin Paduka Hajah Hairani binti Pengiran Maharaja Lela Pengiran Muda Abdul Kahar.

Pengetua SM YSHHB, Chong Li Chen dalam kata alu-aluannya menyatakan bahawa pertandingan itu membawa tema ‘Generation Z: A Call for Responsible Action’ yang mana ia merupakan tema yang relevan bagi belia pada masa kini.

Beliau menjelaskan lagi bahawa Generasi Z merupakan mereka yang dilahirkan pada 1995 dan selepas di mana generasi berkenaan telah membesar dengan teknologi.

Bagi mereka, peranti digital seperti komputer dan telefon pintar adalah barang keperluan serta mereka tinggal dalam dunia yang perlu dinaikkan taraf (update) berterusan kerana kewujudan pelbagai aplikasi dan media sosial merupakan sebahagian daripada cara hidup mereka.

Oleh itu, ulasnya, perkembangan teknologi membawa kepada kesan positif dan juga negatif dalam kehidupan kita.

Terdahulu dalam kata alu-aluannya, Chong Li Chen berkata bahawa pertandingan yang diadakan setiap dua tahun sekali itu mendapat sambutan penyertaan yang amat menggalakkan di mana sebanyak 12 buah sekolah swasta dengan jumlah keseluruhan seramai 24 orang pelajar mengambil bahagian dan setelah melalui pusingan awal, lapan orang peserta dipilih untuk beraksi di pusingan akhir pertandingan.

Dalam pusingan akhir itu, Awangku Rafi Dasuki dari SM YSHHB berjaya untuk muncul juara pertandingan diikuti oleh Matthew Abel Robles Filio dari Sekolah Seri Mulia Sarjana dengan tajuk pidato ‘We Should Speak Less, Do More’ di tempat kedua dan Flora Ngu Jia Ying dari Sekolah Menengah Chung Hwa, Bandar Seri Begawan dengan tajuk ‘A Life of Convenience is Our Generation’s Downfall’ di tempat ketiga.

Pertandingan itu bermatlamat untuk mempromosi dan menanam seni bercakap di hadapan khalayak dengan hasrat meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris, menyediakan platform pelajar dan guru sekolah swasta untuk bekerjasama lebih rapat selain berkongsi idea cara membina keyakinan pelajar dan membentuk kemahiran bercakap.

Awangku Rafi Dasuki, juara pertandingan pidato berkenaan.
Pengiran Datin Paduka Hajah Hairani bergambar ramai dengan para pemenang, peserta, guru pembimbing dan panel hakim di Pusingan Akhir Pertandingan Pidato Bahasa Inggeris Sekolah-sekolah Menengah Swasta ke-8 yang berlangsung di Dewan Serbaguna, Sekolah Menengah Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, kelmarin.
Pengiran Datin Paduka Hajah Hairani menyampaikan sijil penyertaan kepada salah seorang peserta.