Pertandingan reka tandas kapal angkasa

WASHINGTON, 26 JUN – Agensi angkasa Amerika Syarikat (AS) menyeru pereka cipta di dunia supaya membangunkan tandas yang bukan hanya berfungsi dalam mikrograviti tetapi juga graviti bulan di kapal angkasa masa depan.

Ia merupakan sebahagian daripada perancangan misi Artemis di bawah Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) untuk kembali ke bulan menjelang 2024.

Reka bentuk yang muncul juara akan menerima ganjaran AS$20,000, manakala naib johan AS$10,000 dan tempat ketiga AS$5,000.

Kanak-kanak berumur bawah 18 tahun turut digalakkan menyertai kategori junior yang menawarkan hadiah barangan bertemakan NASA dan pengiktirafan awam.

“Cabaran ini diharap menarik pendekatan radikal yang baharu dan berbeza bagi menyelesaikan masalah berhubung perkara itu,” menurut NASA dalam satu kenyataan mengenai cabaran berkenaan yang dipaparkan semalam.

Tandas terbabit antara lain perlu berfungsi dalam graviti bulan, iaitu kira-kira enam kali ganda berbanding bumi – bagi membolehkan air kencing dan najis terbuang ke bawah.

Ia juga harus memakan ruang tidak melebihi 0.12 meter padu, selain mampu menampung air kencing dan najis pada masa yang sama.

Ketika misi Apollo, air kencing yang dibuang ke ruang angkasa ‘membeku menjadi pancuran kristal ais berkilauan’, demikian ditulis pengarang, Craig Nelson, dalam bukunya berjudul ‘Rocket Men’.

Tarikh tutup pertandingan itu ialah 17 Ogos depan, dan ‘markah bonus akan diberikan kepada reka bentuk yang dapat menampung muntah tanpa memerlukan anak kapal meletakkan kepala mereka ke dalam tandas’. – AFP