Pertanian jadi satu industri yang tersendiri dan berjaya

BAISE, CHINA – Baru-baru ini, persidangan industri mangga China yang pertama telah diadakan di Baise, Guangxi.

Pada mesyuarat itu, daerah Tianyang dan Guangzhou Pilot Food Investment Co., Ltd. telah menandatangani perjanjian rangka kerja bagi projek pembangunan dan penggunaan buah-buahan yang komprehensif di Daerah Tianyang, Bandar raya Baise (fasa II), dengan jumlah pelaburan sebanyak 500 juta yuan, demikian menurut Jabatan Publisiti bagi Daerah Tianyang.

Terletak di sebelah barat Guangxi, Baise di Daerah Tianyang adalah kampung halaman pertama bagi mangga di China.

Memandangkan iklim monsun subtropikanya dengan musim sejuk yang hangat dan musim panas yang panjang, dan sinar matahari yang melimpah, Tianyang telah digelar sebagai ‘rumah hijau semula jadi’ dan terdapat begitu banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Dengan bergantung kepada iklimnya yang luar biasa, Daerah Tianyang telah melakukan usaha besar-besaran untuk membangunkan dua industri yang dominan iaitu mangga dan tomato. Mangga dituai dari Jun hingga Ogos pada setiap tahun, dan tomato dari November hingga April berikutnya. “Satu Merah dan Satu Hijau” membantu petani untuk terus meningkatkan pendapatan mereka.

Pada tahun 2020, jumlah kawasan penanaman bagi mangga adalah 408,000 mu dengan pengeluaran sebanyak 280,000 tan; sayur-sayuran pukal yang utama adalah tomato, yang dipasarkan dari November hingga April.

Pada tahun 2020, jumlah kawasan penanaman bagi sayur-sayuran di seluruh wilayah itu adalah 398,000 mu dengan pengeluaran sebanyak 875,800 tan. Mangga dan tomato telah menjadi dua tonggak bagi industri di daerah itu.

Pada masa ini, ia adalah musim puncak bagi mangga Tianyang di pasaran. Mangga sedang laris di Pasar Borong Tianyang bagi Pertanian dan Produk Sampingan. Pasar Borong Tianyang bagi Pertanian dan Produk Sampingan adalah sebuah pasar borong komprehensif berskala besar, yang berurusan terutamanya dengan pemborong, pembelian dan penjualan melalui agensi, pembelian dan penjualan bersama, agensi penyimpanan dan pengangkutan bagi buah-buahan dan sayur-sayuran.

Purata volum dagangan harian di pasaran itu adalah 2,000 tan, dan volum dagangan harian puncak adalah 5,000 tan.

Jumlah volum dagangan tahunan adalah 700,000 tan, dan volum dagangan melebihi RMB 1.6 bilion. Produk itu dijual ke lebih 230 bandar raya bersaiz besar dan sederhana di China, dan Vietnam, Rusia, Hong Kong dan negara dan wilayah lain.

Ia telah menjadi pasar borong terbesar bagi pertanian dan produk sampingan di Barat Daya China dan satu daripada pangkalan penting untuk mengangkut sayur-sayuran dari selatan ke utara, ia adalah “Pasar Borong Pusat Produk Pertanian Segar” yang ditetapkan oleh Kementerian Pertanian, pasar borong produk pertanian

“Projek Pasar Dwi Ratus” yang ditetapkan oleh Kementerian Perdagangan, dan perusahaan terkemuka utama bagi koperasi pembekalan dan pemasaran China. – Bernama

Buah-buahan dan sayur-sayuran ‘Satu Merah dan Satu Hijau’ menjadikan ia satu industri yang tersendiri dan berjaya. – Bernama