Pertarungan Fury lawan Joshua tipis

LONDON, 30 APRIL – Pertarungan kelas heavyweight Britain antara Anthony Joshua dan Tyson Fury pada bulan Julai atau Ogos ini mungkin kelihatan mustahil, menurut penganjur Fury.

Penyokong Joshua, Eddie Hearn mengatakan semalam bahawa beliau ‘100 peratus yakin’ pertarungan itu akan berlaku walaupun terdapat kebimbangan mengenai kelewatan dalam menyelesaikan pertarungan terbesar itu.

Arab Saudi, di mana Joshua memenangi pertarungan ulang melawan Andy Ruiz Jr pada bulan Disember 2019, dilaporkan telah menawarkan sejumlah besar untuk menjadi tuan rumah pertarungan itu.

Bob Arum, bagaimanapun, percaya bahawa tidak mungkin untuk menyelesaikan rundingan tepat pada waktunya dan telah meminta kedua-dua petinju itu untuk mengatur pertarungan lain.

“Saudi akan mengambil masa berbulan-bulan untuk melakukannya dalam kesepakatan yang sangat besar,” kata Arum kepada Telegraph.

“Bukan tentang bayaran tempat, tetapi terdapat tuntutan tambahan dari Arab Saudi yang merangkumi perjanjian penyiaran dan hal-hal lain. Mungkin memerlukan waktu berbulan-bulan untuk semuanya berjalan. Bahkan boleh sampai 2022 seperti yang dilihat sekarang.

“Peluang untuk mengadakan pertarungan pada bulan Julai atau Ogos adalah tipis.

Kedua-dua petinju itu perlu pergi dan bertarung pada pertandingan lain sementara menunggu rundingan untuk pertarungan itu di Timur Tengah.

“Tidak masuk akal apa yang Hearn katakan bahawa itu adalah kesepakatan yang sudah selesai. Sekiranya kita baru saja melakukan perjanjian tempat tanpa komplikasi lain yang timbul, kita akan bertarung sekarang. Tyson Fury melahirkan rasa berang dan menolak untuk terus menunggu.”

Pertarungan akan menjadi yang paling mahal dalam sejarah tinju British, dengan keduadua mereka memegang keempat-empat gelaran utama dunia dalam kelas heavyweight. – AFP