Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Pertempuran di sempadan Myanmar ragut dua nyawa

  TUMBRU, 6 FEB – Kira-kira dua orang terbunuh di Bangladesh kelmarin selepas peluru mortar dilepaskan dari Myanmar semasa pertempuran di sana mendarat di seberang sempadan, ketika penduduk yang ketakutan melaporkan pertempuran hebat dan pegawai perubatan merawat beberapa orang yang terluka oleh tembakan senjata api.

  Sebahagian kawasan di Myanmar berhampiran sempadan 270 kilometer (167 batu) dengan Bangladesh telah menyaksikan pertempuran yang kerap sejak November, apabila pejuang pemberontak Arakan Army (AA) menamatkan gencatan senjata yang sebahagian besarnya diadakan sejak rampasan kuasa 2021.

  Penduduk kampung Bangladesh yang tinggal berdekatan dengan sempadan berkata mereka takut dengan pertempuran, dengan agensi bantuan Doctors Without Borders (MSF) berkata mereka telah merawat 17 orang yang cedera dalam pertempuran pada Ahad berikutan pertempuran di sempadan Bangladesh-Myanmar.

  “Semua pesakit mengalami luka tembakan”, kata MSF kelmarin, “Dua dalam daripadanya dalam keadaan mengancam nyawa, dan lima cedera parah.”

  Ketua polis tempatan, Abdul Mannan berkata seorang wanita Bangladesh, bernama Hosne Ara, 48 tahun, dan seorang lelaki etnik Rohingya yang tidak dinamakan telah terbunuh kelmarin.

  “Mereka sedang duduk di dapur apabila mortar terkena tempat itu,” kata menantu Ara.

  “Dia sedang menghidangkan makan tengah hari kepada lelaki Rohingya yang diupah oleh keluarga untuk kerja ladang ketika mereka terkena.”

  Dengan keadaan yang semakin merosot, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan mengadakan mesyuarat tertutup pada Isnin mengenai Myanmar. – AFP

  Kakitangan Pengawal Sempadan Bangladesh (BGB) menahan anggota Polis Pengawal Sempadan (BGP) Myanmar yang mencari perlindungan di Ukhia Bangladesh di sepanjang sempadan Bangladesh-Myanmar, di daerah Cox’s Bazar pada 6 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...