Pertempuran Myanmar, ribuan lari ke Thailand

BANGKOK, 27 DIS – Pertempuran sengit di wilayah Kayah, Myanmar yang dilanda konflik memaksa lebih 5,000 orang melarikan diri ke Mae Sot, sebuah bandar sempadan Thailand kira-kira 15km dari tempat serangan udara dilaporkan berlaku pada petang Khamis lalu.

Bangkok Post memetik gabenor wilayah Tak, Somchai Kitcharoenrungroj sebagai berkata 5,358 penduduk kampung dari Myanmar telah menyeberangi Sungai Moei untuk mendapatkan perlindungan di negara Thai.

“Pegawai keselamatan turut memberi bantuan kemanusiaan kepada pelarian yang berlindung di daerah Mae Sot dan Phop Phra, dengan mereka yang cedera menerima rawatan,” katanya.

Berikutan pertempuran di sepanjang sempadan Thailand-Myanmar, pihak penguat kuasa Thailand juga meningkatkan rondaan dan penguatkuasaan di sepanjang sempadan.

Selain itu, pihak pentadbiran wilayah Tak turut memberi amaran kepada penduduk supaya menjauhkan diri dari sempadan kerana terdapat laporan peluru sesat dan bom tangan dari seberang sempadan di daerah Mae Sot dan Phop Phra.

Gambar fail serahan KNDF menunjukkan api dan asap menyelubungi kenderaan yang dibakar di bandar Hpruso, negeri Kayah, Myanmar baru-baru ini. Ribuan melarikan diri dari bandar itu ke daerah berhampiran Mae Sot di Thailand kerana konflik antara penduduk kampung dan junta tentera. – AP

Terdahulu, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Hal Ehwal Kemanusiaan dan Penyelaras Bantuan Kecemasan, Martin Griffiths kelmarin berkata beliau “ngeri” dengan laporan mengenai serangan ke atas orang awam di Myanmar yang mengakibatkan 35 orang terbunuh.

Griffiths merujuk kepada insiden yang dilaporkan berlaku pada Jumaat (24 Disember) di timur negeri Kayah.

Sementara itu, The Border Consortium (TBC), sekumpulan NGO antarabangsa yang menyediakan makanan, tempat tinggal dan bentuk sokongan lain kepada pelarian di kem di barat Thailand, menyeru kerajaan Thai untuk melindungi dan membantu beribu-ribu orang yang melarikan diri daripada keganasan di Myanmar.

“Ia sepatutnya berhenti menghalang orang yang mencari perlindungan di Thailand atau cuba menyeberangi sempadan kerana nyawa mereka terancam. Pertempuran, tembakan dan serangan udara berterusan berlaku di negeri Kayin, termasuk di kawasan orang ramai melarikan diri. Sebarang penghantaran pulang mestilah benar-benar secara sukarela, berdasarkan persetujuan dan dilaksanakan dengan selamat dan bermaruah.

“Kami juga menggesa kerajaan Thailand agar tidak menghantar kembali pelarian ke Myanmar disebabkan pandemik COVID-19… cuba membendung virus itu bukanlah alasan untuk menghantar mereka kembali kepada situasi yang tidak selamat dan berbahaya,” kata TBC dalam satu kenyataan. – Bernama