Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Pertikaian air berlaku di tengah-tengah perubahan iklim

BRIG, SWITZERLAND – Pertarungan bergelora di bahagian atas Eropah mengenai sumber paling berharga di planet ini.

Air sejernih kristal daripada Alps yang melimpah ruah selama berabad-abad, semakin dipertikaikan apabila perubahan iklim dan pencairan glasier menjejaskan kehidupan puluhan juta nyawa pada tahun akan datang: Itali mahu air yang mengalir daripada Alps terus memberi bekalan tanaman pada musim bunga dan musim panas.

Pihak berkuasa Switzerland pula mahu menangguhkan saliran itu untuk memastikan loji hidroelektrik mereka boleh hidup semula apabila diperlukan.

Buat pertama kali dalam empat tahun, selepas pandemik, utusan kerajaan dari lapan negara Alpine besar, dan kecil bertemu di Brig, selatan Switzerland, di bawah kumpulan yang dikenali sebagai Konvensyen Alpine, yang ditubuhkan 30 tahun lalu untuk membantu menyelaraskan kehidupan, masa lapang dan sumber terhad dari puncak paling terkenal di Eropah.

Negara-negara tersebut, dari perbandaran bersaiz kecil seperti Monaco dan Slovenia hingga ke negara berkuasa seperti Perancis, Jerman dan Itali, telah menumpukan banyak perhatian kepada apa yang dikenali sebagai ‘Perikatan Simplon’.

Gambar fail menunjukkan seorang lelaki berdiri dalam gua glasier di glasier Sardona, di Vaettis, Switzerland. – AP
Gambar fail menunjukkan orang ramai menyaksikan pancutan air besar sepanjang 350 meter yang membuang 20,000 liter air ke dalam Tasik Geneva, semasa pemeriksaan loji kuasa hidro Forces Motrices Hongrin-Leman di Veytaux, Switzerland. – AP
Gambar fail menunjukkan pekerja yang bekerja di atas kain terpal yang menutupi ais glasier Corvatsch, berhampiran Samedan, Switzerland. – AP

Dinamakan sempena laluan Alpine antara Itali dan Switzerland, ia bertujuan untuk menjadikan pengangkutan lebih mesra alam, termasuk mengutamakan kereta api berbanding jalan raya, dan pengangkutan awam berbanding kereta persendirian di pergunungan.

Tetapi dengan pemanasan global yang menyebabkan pengecutan yang membimbangkan di glasier Alpine tahun ini, terutamanya di Switzerland, isu air beku di pergunungan, atau hujan dan salji di atasnya, semakin penting. Penasihat alam sekitar berkata perjuangan untuk mendapatkan air tidak ditangani dengan segera dan mahu negara Alpine melakukan lebih banyak usaha lagi untuk bercakap tentang masa depan sumber itu.

Ini bukanlah perkara baharu: Turki dan Iraq, Israel dan Palestin, adalah antara negara dan rakyat yang banyak merasai tekanan air. Tetapi negara di Eropah yang kaya mempunyai air yang melimpah dengan baik dan sebahagian besarnya, masalah tekanan air dapat diatasi, mengaut sumber air yang banyak untuk pertanian, kuasa hidro, pusat peranginan ski dan penggunaan manusia.

“Laporan ke sembilan mengenai Negeri Alps” dirangka oleh tuan rumah Switzerland dan akan diluluskan menyatakan bahawa bekalan air adalah ‘isu yang sangat mendesak’ kerana Alps merupakan takungan air yang besar, yang akhirnya mengalir untuk keperluan kira-kira 170 juta orang di sepanjang beberapa sungai paling terkenal di Eropah, termasuk Danube, Po, Rhine dan Rhone.

“Bekalan air minuman, pengeluaran perindustrian, produktiviti pertanian, kuasa hidro dan kegunaan lain semuanya memerlukan ketersediaan air Alpine yang konsisten,” kata draf akhir laporan itu, yang diperoleh oleh The Associated Press. “Perubahan iklim meletakkan fungsi ini di bawah tekanan, kerana glasier semakin surut dan rejim pemendakan sentiasa berubah.”

“Oleh itu, kuantiti air yang berkurangan dan kebolehpercayaan bekalan air yang terhad akan menjadi isu utama dalam dekad akan datang,” tambahnya.

Kaspar Schuler, pengarah CIPRA International, sebuah suruhanjaya yang dikhaskan untuk melindungi Alps yang berpangkalan di Liechtenstein yang kecil, berkata kerajaan telah menghentikan langkah-langkah untuk menangani isu itu seperti yang sepatutnya dengan menubuhkan kumpulan kerja, mengembangkan penyelidikan atau mencari cara bahawa air boleh dikongsi dengan lebih baik pada masa hadapan.

“Kami organisasi pemerhati gembira kerana mereka ada dalam agenda, tetapi kami benar-benar terkejut kerana ia sangat kabur,” kata Schuler dalam satu temu bual.

“Mereka sedar hakikat ini akan menjadi sesuatu isu besar pada masa yang akan datang. Tetapi mereka berkelakuan seolah-olah ia tidak begitu penting lagi.” Walaupun pusat peranginan dan kampung Alpine bergantung kepada air, demgan pengguna huluan utama adalah loji kuasa hidro Switzerland, yang menahan air sehingga ia diperlukan untuk menggerakkan turbin yang membekalkan kira-kira 60 peratus tenaga elektrik negara.

Tetapi pengguna terbesar air adalah di hilir kawasan perindustrian seperti Grenoble dan Annecy di Perancis, ibu kota Austria Vienna, dan kawasan sekitar Bolzano di Tyrol Selatan Itali mungkin akan merasakan kesannya. Pekan selatan Alpine, terutamanya di Perancis dan Itali dengan iklim mereka yang lebih kering, berkemungkinan mengalami kekurangan air berbanding pekan utara, kata laporan itu. “Ini berlaku untuk lembah kering di Alpine seperti Lembah Aosta di barat laut Itali, yang telah terjejas oleh tekanan air yang ketara.”

Setiausaha Kerajaan Negeri Bettina Hoffmann, yang mewakili Kementerian Alam Sekitar Jerman di Brig, berkata negaranya sedang berusaha untuk menggabungkan isu air mampan dalam konteks yang lebih luas dalam memerangi krisis iklim di pusat persidangan iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Sharm el -Syeikh, Mesir. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -