Pertimbangan Fasa Endemik perlukan lebih masa

Oleh Syahmi Hassan
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 NOV – Jawatankuasa Pandu COVID-19 memerlukan lebih masa bagi menimbangkan pelaksanaan Fasa Endemik walaupun negara akan mencapai kadar 80 peratus vaksinasi dua dos dalam sedikit masa sahaja lagi.

Ini memandangkan Fasa Peralihan baru sahaja dilaksanakan dalam masa kurang seminggu yang lalu, kata Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Jaafar (gambar) pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan hari ini.

Terdahulu, Yang berhormat Dato menyentuh kadar pencapaian vaksinasi yang diperolehi setakat ini, dengan sasaran 80 peratus dua dos vaksinasi dalam kalangan penduduk di negara ini hampir dicapai dan negara akan melangkah ke fasa seterusnya, Fasa Endemik tidak lama lagi.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan pada masa ini sedang giat memantau dan meneliti situasi jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam dan perkembangan semasa di luar negara.

“Sebagaimana yang kita sama-sama maklum, Fasa Endemik dijadualkan akan bermula apabila kadar vaksinasi dua dos mencapai 80 peratus.

“Namun sambutan yang sangat menggalakkan daripada orang ramai telah membawa negara ini ke tahap mendekati 80 peratus lebih awal daripada yang telah dijangkakan,” jelas Yang Berhormat Dato.

Memandangkan Fasa Peralihan baru dilaksanakan kurang dari seminggu yang lalu, Jawantankuasa Pandu COVID-19 memerlukan lebih masa untuk menimbangkan pelaksanaan Fasa Endemik.

“Dalam hal ini, orang ramai adalah dinasihatkan untuk menunggu pengumuman mengenai permulaan pelaksanaan Fasa Endemik,” jelas beliau lagi.

Sementara itu, beliau turut menyeru orang ramai untuk terus tampil ke hadapan untuk melengkapkan dua dos vaksinasi bagi melindungi diri dan keluarga daripada jangkitan COVID-19.