Pertunjukan fesyen kembali ke Istanbul

ISTANBUL – Peragaan fesyen telah membuat kemunculan semula yang besar di Istanbul, hab kebudayaan dan kewangan Turki, selepas berehat selama dua tahun akibat pandemik COVID.

Lebih daripada dua dozen pereka Turki mempamerkan koleksi baharu pada Minggu Fesyen Istanbul Jumaat lalu, hari penutup acara empat hari itu, dengan edisi tahun ini menampilkan acara hibrid tayangan filem, pertunjukan peragaan dan persembahan koleksi di bawah langkah jarak sosial.

Gokhan Yavas, seorang pereka kelahiran Izmir, mempersembahkan koleksi pakaian lelakinya pada pentas peragaan di SOHO House Istanbul, tempat utama acara itu di bahagian Eropah di bandar itu.

“Saya baru-baru ini mengadakan pertunjukan digital pertama saya di London. Tetapi mulai sekarang, saya akan cuba mengambil langkah yang lebih besar,” kata Yavas kepada Xinhua selepas persembahan itu.

Beliau berkata Minggu Fesyen Istanbul, yang pertama kali dilancarkan pada 2009 sebagai Hari Fesyen Istanbul, telah mengumpulkan beberapa pemain terkemuka dalam industri fesyen Turki dan global, memberikan peluang unik untuk pereka Turki menembusi pasaran luar negara dan berkembang maju.

Gokhan Yavas. – Xinhua
Seorang model mempersembahkan ciptaan Gokhan Yavas semasa minggu fesyen Istanbul di Istanbul, Turki 16 Mac lalu. – Xinhua

Yavas berkata “impian terbesarnya” adalah untuk mempromosikan secara global wajah baharu jenama yang sama dengan namanya, terutamanya ke negara-negara timur jauh, seperti China, di mana “terdapat penonton fesyen yang besar.”

“Mereka tidak pernah berputus asa dalam kehidupan fesyen. Fesyen dan segala-galanya yang boleh menjadi bergaya adalah penting dan berharga kepada mereka,” katanya. “Saya ingin berada di sana sebagai pereka yang baru muncul.”

Tahun ini, Yavas secara meluas menggunakan warna hitam pada kebanyakan koleksinya dengan sentuhan kecerahan. “Saya tidak pernah meninggalkan warna terang seperti ungu, merah dan merah jambu yang melambangkan kegembiraan dan janji, tambahnya.

Murat Aytulum, seorang lagi peserta persembahan, berkata acara tahun ini memberi harapan kerana wabak itu beransur-ansur hilang daripada kehidupan.

“Saya mencerminkan harapan ini dalam ciptaan baharu saya di mana saya menggunakan perspektif yang menghormati alam semula jadi dan kehidupan,” kata Aytulum kepada Xinhua selepas tayangan filem pendek mengenai koleksi pakaian wanitanya.

“Dalam filem itu, terdapat seorang wanita yang terselamat daripada wabak itu. Dia melakukan perjalanan untuk mengesan akar umbi dan inti patinya, lalu mendedikasikan dirinya kepada alam semula jadi dan tanah tempat dia dilahirkan,” katanya merujuk kepada tema karyanya.

Dia mengakui dua tahun lalu telah memberi tamparan hebat kepada industri fesyen akibat wabak itu, tetapi akhirnya, sudah tiba masanya untuk menampil dan mengetengahkan diri.

Minggu Fesyen Istanbul bertukar secara maya pada 2020 dan 2021 selaras dengan langkah kuarantin di seluruh negara terhadap COVID yang penularannya telah berleluasa dan semua acara peragaan pentas telah digantung. – Xinhua