Perubahan iklim burukkan malnutrisi kanak-kanak – kajian

PARIS, 14 JAN – Perubahan iklim boleh menjadi penyumbang kepada pemakanan dan diet tak seimbang kanak-kanak daripada punca tradisinya seperti kemiskinan dan kekurangan sanitasi, menurut penyelidikan hari ini.

Walaupun pemakanan tak seimbang kanak-kanak telah menurun di seluruh dunia pada dekad lalu, kekurangan zat makanan telah meningkat sejak 2015, sebahagiannya disebabkan suhu bertambah panas dan cuaca ekstrem.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) berkata 144 juta kanak-kanak berusia di bawah lima tahun terjejas akibat malnutrisi kronik pada 2019, dengan 47 juta lagi mengalami susut badan berpunca pengambilan nutrien yang rendah.

Pakar-pakar bimbang penurunan dalam nutrien penting di beberapa rantau akan mencabar keupayaan kemanusiaan untuk menyediakan makanan betul kepada 10 bilion orang menjelang pertengahan abad.

Sepasukan penyelidik yang diketuai Universiti Vermont telah memeriksa kepelbagaian diet dalam kalangan lebih 100,000 orang yang berusia di bawah lima tahun di 19 negara berpendapatan rendah di seluruh Asia, Afrika dan Amerika Selatan.

Mereka kemudian menggabungkannya dengan 30 tahun data suhu dan pemendekan.

Mereka mendapati suhu tinggi ada berkaitan dengan pengurangan signifikan dalam kualiti diet dalam lima daripada enam rantau yang dikaji.

Ditulis dalam jurnal Environmental Research Letters, pasukan itu memberi amaran yang perubahan iklim boleh menjejaskan perkembangan besar yang dibuat dunia dalam pertumbuhan kanak-kanak.

“Sudah pasti, perubahan iklim masa depan telah diramalkan akan memberi kesan kepada malnutrisi, namun ia mengejutkan kami yang suhu tinggi sudah pun menunjukkan kesannya,” kata ketua pengarang, Meredith Niles, seorang penolong profesor di Perkhidmatan Nutrisi dan Makanan di Vermont.

Kajian itu memperincikan pada diversiti diet – satu metrik PBB yang mengukur keragaman diet dan pengambilan mikronutrien.

Mikronutrien seperti zat besi, asid folik dan zink serta vitamin A dan D sangat penting bagi pertumbuhan fizikal dan mental kanak-kanak. – AFP