Perumahan ‘sarang lebah’ kini bermunculan di Barcelona

BARCELONA – Dalam beberapa minggu kebelakangan, Harry Kajevic telah tidur di sebuah pangsapuri kapsul berukuran 2.4 meter persegi di sebuah lokasi yang dirahsiakan.

Dia adalah salah seorang penghuni yang tinggal dalam projek perumahan berkonsepkan ‘sarang lebah’ ini, diinspirasikan daripada yang terdapat di Jepun ataupun Hong Kong, yang mana telah dibuka di Barcelona meskipun tidak mempunyai permit dari pihak berkuasa bandar raya tersebut.

Inisiatif yang diusahakan oleh syarikat pemula daripada Sepanyol, Haibu, ini mempunyai sekitar 20 ruangan kecil, termasuklah katil dan juga meja.

Ianya ditempatkan secara bersebelahan di dalam sebuah bangunan, dengan berkongsi dapur, bilik mandi dan juga teres – semua ini dengan harga 200 euro (AS$225) sebulan, sekurang-kurangnya dalam Kajevic ini.

Perabot adalah begitu terhad dan padat di kawasan komunal ini, dengan hanya beberapa meja, kerusi dan almari pakaian untuk setiap penghuninya, yang mana terlalu besar bagi bilik-bilik sedemikian.

Suasana pangsapuri kapsul bagi projek perumahan ‘sarang lebah.’ – AFP
Hector Cabanol sedang mengambil bahan untuk membuat kopi yang terdapat di dapur pangsapuri kapsul bagi projek perumahan ‘sarang lebah’ di Barcelona. – AFP
Salah satu bilik yang terdapat di dalam pangsapuri kapsul bagi projek perumahan ‘sarang lebah.’ – AFP

Haibu, yang bermaksud sarang lebah dalam bahasa Jepun, berpendapat bahawa projek itu adalah satu penyelesaian kepada kekurangan perumahan yang mampu dimiliki di bandar raya Sepanyol.

Tetapi dewan bandar raya sayap kiri Barcelona mengatakan bahawa ruang penginapan kecil itu tidak sesuai untuk manusia dan melanggar undang-undang bangunan tempatan.

“Bagi saya, ini adalah perumahan yang cukup baik untuk saya. Saya berjalan keluar ke jalan-jalan raya yang bersih dan membeli makanan, saya mampu berehat ketika saya tidur,” kata Kajevic, pemandu trak warga Austria berusia 42 tahun, yang baru saja berpindah ke Barcelona selepas beberapa tempoh di bandar raya lainnya.

Menghadapi pembangkang dewan bandar raya, yang memaksa Haibu menutup bilik pamerannya, promoter bagi projek berkenaan begitu berhati-hati. Alat penutup bangunan tersebut, yang masih dalam kerja-kerja pemasangan, adalah untuk menutup kehadiran penyewa-penyewanya.

Dan promoter bagi projek perumahan tersebut akan menukar mod telefon bimbit mereka kepada mod penerbangan apabila mereka menuju bangunan berkenaan kerana takut dijejaki.

“Buat pada masa ini ianya cukup selesa, sehinggalah saya mendapati sesuatu yang lebih baik,” kata Hector Cabanol, yang terlihat memanaskan airnya di dalam ketuhar di dapur komunal itu, untuk membuat kopi segera, oleh kerana kekurangan alat pemanas.

Juruelektrik berusia 36 tahun itu, yang telah bercerai tahun lepas, mempunyai pendapatan sebanyak 800 euros sebulan dalam kerja sambilannya.

Hampir semua gajinya, 600 euro (AS$900), ditujukan untuk menyara anak-anak perempuannya dan gadai janji yang masih dikongsi bersama bekas isterinya.

“Kalau tidak untuk ini, saya tidak tahu apa yang akan saya lakukan. Saya mampu hidup dan bertahan dengan membuat simpanan, namun selalu kehabisan. Ini adalah lebih baik daripada tinggal di jalanan,” kata Cabanol.

Pada penghujung tahun lalu, purata sewa di Barcelona ialah 954.29 euro, meningkat 40 peratus menjelang akhir 2013, menurut angka dari kerajaan serantau Catalonia.

Laman web hartanah jarang sekali menyenaraikan bilik-bilik untuk disewa bagi sebuah pangsapuri yang dikongsi, dengan harga kurang daripada 300 euro sebulan.

Tetapi 30 peratus daripada semua pekerja di Sepanyol mendapat kurang dari 1,230 euro sebulan, sehingga menyebabkan kesukaran bagi kebanyakan mereka untuk mencari tempat tinggal, walaupun sudah bekerja sepenuh masa.

Tahun lepas, lebih daripada 37,000 pengusiran telah dijalankan di Sepanyol disebabkan sewa yang tidak dibayar, sembilan peratus lebih daripada dua tahun lalu, menurut angka mahkamah.

Beberapa badan amal di Barcelona mengatakan bahawa angka bagi mereka yang tidak mempunyai tempat tinggal di bandar raya itu telah meningkat sejak 2015, oleh kerana harga sewa yang melambung tinggi.

Namun kapsul-kapsul tersebut telah melanggar undang-undang, yang menyatakan bahawa seseorang itu perlulah tinggal di dalam ruangan sekurang-kurangnya lima meter persegi (54 kaki persegi).

Malah, ruangan saiz ‘pod’ terbesar pun tidak disasarkan untuk mereka yang berpasangan. Yang paling kecil adalah dua meter panjang, 1.2 meter lebar dan hanya 1.2 meter tinggi, bermakna orang dewasa tidak boleh berdiri di dalamnya.

Sewa bulanannya pula adalah berbeza-beza, antara 125 dan 325 euro bergantung kepada saiz, bilangan penghuni dan lokasi.

“Ia adalah tempat setinggan, ia tidak dianggap sebagai perumahan,” kata ahli majlis Barcelona yang bertanggungjawab dalam perancangan bandar, Janet Sanz.

“Kami bersetuju bahawa perlunya ada perumahan yang mampu dimiliki tetapi iannya begitu terhad,” tambah beliau.

Haibu membentangkan projek itu sebagai inisiatif sosial. Syarikat itu mengatakan bahawa ia akan menawarkan kaunseling profesional bagi penghuni-penghuninya dan tidak akan melebihi keuntungan sebanyak lima peratus.

“Matlamatnya ialah agar mereka tinggal di sini dalam tempoh yang singkat sahaja, bersedia memperolehi kewangan yang mampan dan terus maju ke hadapan,” kata Marc Oliver, salah seorang pengasas Haibu.

Syarikat itu tidak boleh menandatangani kontrak sewa, jadi ia menjual yuran keahlian bulanan dalam persatuan undang-undang yang memberi orang ramai hak untuk tinggal di perumahan tersebut.

Haibu didaftarkan sebagai sebuah asas di Belanda. Ia mengatakan bahawa mereka telah melabur sebanyak 1.2 juta euro dan mengambil 40 orang pekerja.

Walaupun terdapatnya risiko terhadap tindakan undang-undang, Oliver berkata syarikat itu ‘sedang menuju ke hadapan.’

“Kami telah membuka sarang lebah ini dan kami akan membuka 17 buah sarang lebah secara keseluruhan di Barcelona.

“Apabila mereka menutupnya, kami akan membuka lebih banyak lagi,” kata Oliver, yang bercadang untuk menubuhkan projek serupa di Paris, Washington atau Copenhagen. – AFP