Pesalah ‘pembunuh beg pakaian’ dihantar pulang

DENPASAR, INDONESIA, 2 NOV – Seorang banduan warga Amerika Syarikat (AS), Heather Mack, yang didakwa selepas remaja hamil itu membantu membunuh ibunya di sebuah hotel mewah di Indonesia, telah dihantar pulang hari ini bersama-sama anak perempuannya berusia enam tahun, menurut kenyataan pegawai imigresen.

Mack, 25, dibebaskan dari penjara Bali minggu lalu, hampir tiga tahun lebih awal atas kelakuan baik, dan bakal diterbangkan ke AS lewat hari ini.

“Ya benar, dia sudah mendapatkan tiket pulang,” kata jurucakap kementerian keadilan I Putu Surya Dharma memberitahu wartawan apabila ditanya mengenai penundaan penghantaran pulang Mack.

Dalam kes yang dikenali sebagai ‘pembunuh beg pakaian’, Mack dikenakan hukuman penjara selama 10 tahun pada 2015 sementara teman lelakinya, Tommy Schaefer dipenjara 18 tahun kerana membunuh Sheila von Wiese Mack semasa percutian di pulau Bali.

Schaefer, ayah kepada anak Mack, memukul mangsa yang berusia 62 tahun dengan mangkuk semasa bertelingkah di pulau peranginan lima bintang St. Regis.

Heather Mack telah dihantar pulang ke AS dan dibebaskan hampir tiga tahun lebih awal atas kelakuan baik.– AP

Pasangan itu kemudian memasukkan mayat mangsa ke dalam beg pakaian dan cuba melarikan diri dengan menaiki teksi dan membawa beg pakaian itu, namun segera meninggalkan beg tersebut yang berlumuran darah.

Mack, yang hamil pada ketika itu, didapati bersalah dengan hukuman yang lebih ringan kerana membantu dalam pembunuhan.

Terdahulu, peguam Mack memberitahu AFP bahawa dia tidak mahu anak perempuannya dihantar pulang dan ‘dikerumuni oleh media AS’.

Sejak penularan pandemik, Mack, yang kini fasih berbahasa Indonesia dan Bali, hanya sekali menghubungi anak perempuannya, menurut kenyataan rasmi penjara.

Schaefar, kekal di penjara, mengakui perbuatan membunuh semasa perbicaraan namun mendakwa dia hanya mempertahankan diri semasa pertelingkahan dengan von Wiese Mack, yang tidak gembira bahawa anak perempuannya mengandung. – AFP