Pesalah trafik terselamat bayar denda berganda

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 MAC – Seorang pesalah yang telah membayar denda kompaun dibebaskan daripada prosiding trafik jalan raya berikutan semakan semula terhadap kes Mahkamah Majistret oleh Mahkamah Tinggi, baru-baru ini.

Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong, dengan Pendakwa Raya Hajah Siti Mu’izzah binti Haji Sabli mewakili pendakwa raya, menyatakan bahawa kes terhadap Sharifulrizal bin Haji Sahari telah dirujuk daripada Mahkamah Majistret bagi semakan.

Unit pendakwaan polis telah menghadapkan Sharifulrizal ke mahkamah pada 14 Februari.

Majistret mensabitkan Sharifulrizal atas pengakuan bersalahnya sendiri terhadap tiga pertuduhan trafik jalan raya dan satu pertuduhan insurans kenderaan bermotor.

Mahkamah memerintahkan Sharifulrizal membayar denda sebanyak $750, $250 dan $400 masing-masing bagi tiga pertuduhan lalu lintas dan $750 bagi caj insurans kenderaan bermotor.

Majistret meminta pengesahan pembayaran denda daripada Sharifulrizal, yang berkata dia telah membayar denda kompaun $200 kepada pihak polis bagi kesalahan lalu lintas jalan raya dua hari sebelumnya.

Dia juga mengemukakan resit yang telah diterima oleh pendakwa polis dan disahkan oleh majistret yang kemudiannya merujuk kes itu ke Mahkamah Tinggi untuk semakan.

Ketua Hakim Negara mengatakan bahawa “pendakwa raya polis sedar Sharifulrizal telah ditawarkan untuk menyelesaikan caj trafik jalan raya dengan membayar penalti, tetapi terdapat salah faham bahawa dia telah gagal (membayarnya).”

Ketua Hakim Negara menekankan bahawa kesilapan yang mengakibatkan pendakwaan Sharifulrizal boleh dielakkan dengan rekod yang teratur dalam kertas siasatan dan ia akan mempersendakan keadilan sekiranya Sharifulrizal dihukum dua kali.

“Nasib baik, dia dapat membuktikannya dengan resit,” kata Ketua Hakim Negara semasa menyampaikan perintahnya untuk melaksanakan kuasa semakan Mahkamah Tinggi.