Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Pesara rugi besar ditipu pelaburan Kripto

  MELAKA, 18 MEI – Seorang pesara syarikat swasta kerugian RM132,407 selepas ditipu pelaburan mata wang kripto yang menjanjikan pulangan lumayan dalam tempoh enam jam selepas menyertai skim tersebut.

  Ketua Polis Daerah Alor Gajah Supt Arshad Abu berkata mangsa berusia 57 tahun itu melihat iklan tawaran skim pelaburan berkenaan ketika sedang melayari Facebook di rumahnya di Alor Gajah pada 2 Mei lepas.

  “Mangsa kemudiannya membuat bayaran sebagai modal permulaan sebanyak RM1,000 sebelum menambah pelaburan secara berperingkat sebanyak RM132,407 antara 3 hingga 11 Mei lepas.

  “Mangsa bagaimanapun menyedari dirinya ditipu sebelum membuat laporan polis pada 16 Mei dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

  Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan tawaran skim pelaburan secara dalam talian dan melaporkan kepada Pusat Respon Scam Kebangsaan untuk membuat tindakan pantas menyekat wang yang telah diserahkan kepada sindiket penipuan. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -