Friday, September 30, 2022
23.4 C
Brunei

Pesara sumo berjuang untuk kerjaya baharu

-

KYOTO, JEPUN – Apabila ahli gusti sumo Jepun Takuya Saito bersara daripada sukan itu pada usia 32 tahun dan mula mencari pekerjaan, dia tidak mempunyai pengalaman profesional dan tidak tahu menggunakan komputer.

Atlet dalam kebanyakan sukan boleh bergelut untuk menyesuaikan diri mereka selepas bersara, tetapi cabarannya amat meruncing bagi mereka yang berada di dunia sukan sumo.

Ahli sumo sering direkrut awal, kadang kala seawal usia 15 tahun, dan pendidikan formal mereka tamat apabila mereka berpindah ke tempat komunal di mana mereka tinggal dan berlatih.

Itu boleh menyebabkan mereka bergelut apabila jambul mereka dicukur dalam ritual yang menandakan persaraan mereka.

Apabila Saito meninggalkan sumo, dia mempertimbangkan untuk menjadi seorang tukang roti, diilhamkan oleh salah satu kartun kegemarannya.

Shuji Nakaita (tengah) menjaga orang tua di pusat jagaan Hanasaki di Tokyo. – AFP
Pesara ahli gusti sumo Jepun, Hiromi Yamada (kanan), yang bertanding dengan nama Wakatoba, bersenam dengan seorang wanita warga emas di pusat jagaan Hanasaki di Tokyo. – AFP
Pesara ahli gusti sumo Jepun dan pemilik pusat asuhan Hanasaki, Keisuke Kamikawa menyediakan makanan untuk warga emas di pusat itu. – AFP
Takuya Saito bergambar di hadapan kilang ladu beku yang dikendalikan oleh rakannya Tomohiko Yamaguchi, selepas temu bual dengan AFP di Kyoto. – AFP

“Tetapi apabila saya mencubanya, mereka memberitahu saya terlalu besar untuk ruang dapur,” kata lelaki berusia 40 tahun itu, yang mempunyai berat 165 kilogram semasa kerjayanya.

“Saya mempunyai beberapa temu duga kerja, tetapi saya tidak mempunyai pengalaman… Mereka menolak saya di mana-mana,” katanya kepada AFP.

Ahli gusti sumo profesional atau ‘rikishi’ yang meningkat ke puncak sukan boleh membuka tempat latihan mereka sendiri, tetapi itu bukan pilihan untuk kebanyakan mereka.

Tahun lepas, daripada 89 ahli gusti profesional yang bersara, hanya tujuh yang kekal dalam dunia sumo. Bagi yang lain, industri restoran kadang kala menarik, menawarkan peluang untuk menggunakan pengalaman yang diperolehi memasak hidangan besar untuk rakan sepasukan mereka.

Yang lain menjadi tukang urut selepas bertahun-tahun menangani otot yang sakit, atau memanfaatkan berat badan mereka untuk menjadi pengawal keselamatan.

‘Rasa rendah diri’

Tetapi cubaan untuk memulakan semula kerjaya sering kali melemahkan semanhat kerana akan sebaya bukan sumo sudah bekerja selama sedekad atau lebih lama.

Saito berkata dia membangunkan ‘kompleks rendah diri’ dan mendapati pengalaman mencari pekerjaan jauh lebih sukar daripada disiplin dalam hidupnya sebagai seorang rikishi.

“Dalam sumo, tuan tempat latihan sentiasa ada untuk melindungi kami,” katanya sambil menambah bekas tuannya menawarkan tempat tinggal, makan dan pakaian.

Ramai ahli sumo meninggalkan sukan ini dengan sedikit atau tiada simpanan, kerana gaji hanya dibayar kepada 10 peratus rikishi dalam dua bahagian utama sukan itu. Penggusti berpangkat rendah tidak mendapat apa-apa selain perbelanjaan untuk bilik, asrama dan kejohanan.

Saito ingin menjadi bos sendiri dan memutuskan untuk menjadi jurutulis pentadbiran, seorang profesional undang-undang yang boleh menyediakan dokumen rasmi dan memberikan nasihat undang-undang.

Peperiksaan kelayakan adalah terkenal sukar, dan apabila Saito lulus dia memilih untuk mengkhususkan diri dalam prosedur yang berkaitan dengan restoran, dengan harapan dapat membantu bekas ahli sumo yang lain.

Pelanggan pertamanya ialah Tomohiko Yamaguchi, seorang rakan dalam industri restoran dengan latar belakang sumo amatur.

“Dunia sumo sangat unik dan saya fikir orang luar tidak dapat memahaminya,” kata Yamaguchi kepada AFP, mencadangkan masyarakat kadangkala boleh memprediksi rikishi.

Ahli sumo yang berhenti untuk bergambar dan dihujani dengan hadiah juga boleh bergelut dengan kerana hilang kegemilangan.

Hanya sebilangan kecil berjaya memasuki persembahan televisyen yang dapat meneruskan diri mereka dikenali oleh orang ramai, tetapi kebanyakan mereka menghilangkan diri.

‘Sangat kuat, sangat meyakinkan’

Keisuke Kamikawa menyertai dunia sumo pada usia 15 tahun, “sebelum menamatkan sekolah menengah, tanpa sebarang pengalaman kehidupan dewasa di dunia luar,” katanya kepada AFP.

Hari ini, lelaki berusia 44 tahun itu mengetuai SumoPro, sebuah agensi mencari bakat untuk bekas ahli sumo yang membantu dengan lakonan dan penampilan lain, tetapi juga menjalankan dua pusat untuk warga emas, sebahagiannya dikendalikan oleh rikishi yang telah bersara.

“Ia adalah dunia yang sama sekali berbeza daripada sumo, tetapi rikishi digunakan untuk bertimbang rasa dan mengambil berat kerana ahli sumo peringkat rendah berkhidmat untuk mereka yang berada di echelon atas,” jelas Kamikawa.

Shuji Nakaita, bekas ahli sumo yang kini bekerja di salah satu pusat jagaan Kamikawa, menghabiskan masa bertahun-tahun membantu juara sumo terkenal Terunofuji.

“Saya sediakan hidangannya, saya gosok belakangnya di dalam bilik mandi… ada persamaan dengan penjagaan warga emas,” katanya selepas permainan kad bersama dua pengunjung pusat itu.

Dan walaupun pemandangan bekas rikishi berbadan besar di sekeliling lelaki dan wanita warga emas yang kecil mungkin kelihatan tidak serasi, ahli sumo yang sudah bersara adalah popular.

“Mereka sangat kuat, sangat meyakinkan dan lemah lembut,” senyum Mitsutoshi Ito, 70 tahun yang mengatakan dia menikmati peluang untuk berbual tentang sumo dengan bekas ahli sumo.

Kamikawa juga telah menubuhkan kumpulan yang memberikan nasihat mengenai kerjaya selepas sumo kepada penggusti dan keluarga bimbang anak lelaki mereka tidak merancang untuk masa depan mereka.

“Sumo ialah dunia di mana awda perlu bersedia untuk meletakkan nyawa awda dalam bahaya untuk memenangi pertarungan,” kata Hideo Ito, seorang ahli akupunktur yang telah bekerja dengan rikishi selama lebih dua dekad.

“Bagi ahli sumo yang memberikan segalanya, memikirkan masa depan boleh kelihatan seperti kelemahan pada diri mereka.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -