Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Pesawat terhempas di Sungai Tanana, Alaska

  SAN FRANCISCO, 24 APRIL – Sebuah pesawat Douglas DC-4 telah terhempas di kawasan sungai di Fairbanks di negeri Alaska Amerika Syarikat (AS), kelmarin, kata pihak berkuasa. 

  Penggerak balas pertama sedang melakukan ‘penyelamatan aktif’ kelmarin selepas pesawat itu terhempas di kawasan Sungai Tanana di Fairbanks, menurut pegawai tempatan, lapor Xinhua.

  Ketua Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Alaska, Clint Johnson berkata tidak dapat dipastikan berapa ramai penumpang di dalam Douglas DC-4 itu apabila ia terhempas sekitar 10:30 pagi sebaik selepas berlepas ke arah selatan Lapangan Terbang Antarabangsa Fairbanks.

  “Kami memaklumi insiden itu membabitkan Doughlas DC-4 di Sungai Tanana berhampiran Jalan Kallenberg,” menurut lapangan terbang berkenaan dalam kenyataan. “Pasukan polis Alaska sedang giat mengetuai operasi menyelamat dan kami bekerjasama dengan mereka.”

  Seorang jurucakap Lapangan Terbang Antarabangsa Fairbanks menggesa orang ramai agar mengelak daripada melalui kawasan itu.

  Pasukan polis Alaska turut dibantu oleh agensi tempatan, negeri dan persekutuan.

  Seorang saksi berkata dia mendengar letupan yang kuat dan melihat sebuah pesawat di udara dengan enjin terbakar, menurut laporan Anchorage Daily News. – Bernama

  Kebakaran terjadi setelah pesawat Douglas C-54 Skymaster terhempas ke dalam Sungai Tanana di luar Fairbanks, Alaska, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...