Peserta harungi perlumbaan terpanjang dunia

NEW YORK, 19 OKT – Ini merupakan perlumbaan larian terpanjang di dunia iaitu sejauh 3,100 batu yang membawa peserta mengelilingi bandar New York yang sama sebanyak 5,649 kali.

Ribuan orang pernah mendaki gunung Everest tetapi penganjur mengatakan, hanya 49 orang sahaja yang telah menyelesaikan Perlumbaan Self-Transcendence Sri Chimnoy 3,100 batu.

Peserta menghabiskan lebih daripada dua maraton sehari selama hampir dua bulan, dengan tidur kurang dari lima jam setiap malam. Mereka tidak dapat bergantung pada perubahan pemandangan untuk membuat mereka tetap bermotivasi kerana laluan ini adalah lingkaran setengah batu di tepi jalan konkrit di sekitar sekolah menengah di Jamaica, Queens.

Untuk mencari sedikit kelainan, mereka berganti setiap hari antara berlari mengikut arah jam satu hari dan berlawanan arah jam keesokan harinya.

“Pasti membosankan,” kata pemenang tahun ini, Andrea Marcato, menggambarkan ujian perlumbaan terbesar.

“Minggu pertama cukup mencabar, terutama untuk minda. Tetapi setelah beberapa lama, awda terbiasa dengannya. Awda harus menerima bahawa setiap hari akan sama,” katanya kepada AFP. – AFP

Pelari bertanding dalam maraton Cape Town 2021, di Cape Town pada 17 Oktober. – AFP