Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Peserta intai piala Skuasy negara

  Oleh Fadhil Yunus

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 JUN – Persatuan Raket Skuasy Brunei (BSRA) mengadakan Kejohanan Skuasy bersempena dengan Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ke-76 di Pusat Kebangsaan Skuasy, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, yang bermula sejak 13 Jun lalu.

  Kejohanan tersebut diteruskan dengan perlawanan separuh akhir bagi dua kategori terbuka lelaki dan wanita.

  Perlawanan separuh akhir bagi kategori Terbuka Lelaki akan menyaksikan pemain ranking teratas, Haji Saiful Rizal menentang pemain pilihan, Alexander Yong, manakala Awang Fauzi bin Zaini pula akan menentang Lim Kok Sheng.

  Sementara itu dalam Terbuka Wanita pula, pemain nombor satu, Dayang Hamidah binti Ismail akan menentang Christina Esther, manakala Sofia Yasmin menentang Dayang Aaliyah, pemain dengan misi untuk mara ke perlawanan akhir itu berakhir dengan keputusan seri.

  Para pemenang bagi perlawanan separuh akhir bagi kedua-dua kategori terbuka lelaki dan wanita akan bertemu dalam perlawanan akhir pada 18 Jun (esok).

  Antara pemain daripada Divisyen A lelaki sebelum memulakan perlawanan tersebut di Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah.

  Terdahulu, pertandingan tersebut menyaksikan sebanyak 16 perlawanan dalam kategori Divisyen Satu Lelaki.

  Kategori junior, yang disertakan ke dalam kejohanan tersebut juga telah diadakan.

  Perlawanan pusingan akhir bagi kategori perseorangan dalam Divisyen Satu Lelaki akan diadakan pada 19 Jun ini berikutan penghujung perlawanan suku akhir dan separuh akhir pada 18 Jun.

  Sementara itu, acara kategori berkumpulan akan diadakan pada minggu hadapan dengan lapan pasukan dijangka beraksi dalam perebutan penghormatan tertinggi.

  Penyertaan pasukan-pasukan akan dibahagikan dalam beberapa kategori, bagi lelaki iaitu divisyen A, B dan C, manakala bagi wanita pula akan dibahagikan kepada divisyen A dan B.

  Pasukan akan dibahagikan kepada dua kumpulan dengan Kumpulan A mempunyai Bru-Lions, IPT, Mata-Mata dan The Hot Shots!, manakala bagi Kumpulan B pula mempunyai Nike Team, BFA Team 1, BFA Team 2 dan Unsquashable.

  Dua pasukan teratas daripada setiap kumpulan akan mara ke perlawanan kalah mati pada Jumaat hadapan untuk menempah tempat dalam perlawanan akhir, dua hari kemudian.

  Perlawanan akhir bagi kategori berkumpulan akan berlangsung selama dua minggu.

  Acara tersebut adalah acara tahunan bagi persatuan berkenaan, diadakan semula setelah berjaya dijadualkan selepas sejak tahun lalu berikutan dengan gelombang kedua wabak COVID yang berlaku pada Ogos lalu.

  Kejohanan berkenaan juga diadakan selepas beberapa sekatan terhadap aktiviti dan pertandingan sukan mula dilonggarkan pada 1 Jun.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...