Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Peserta program pencari bakat kena berilmu – Fattah Amin

  Pelakon Fattah Amin menasihatkan peserta program pencarian bakat baharu mempersiapkan diri dengan ilmu agar mereka lebih dihormati.

  Fattah yang juga bekas juara Hero Remaja 2011/2012 menganggap bakat tidak mencukupi kerana mereka perlu menjaga kelakuan serta disiplin yang menjadi faktor bertahan dalam industri kreatif.

  “Bagi mereka yang baharu ceburi bidang seni, mereka kena lebih menjaga imej dan nama baik. Paling penting, jangan kekwat (berlagak) kerana orang di luar yang sentiasa perhatikan awda.

  “Lagi baru awda masuk dalam industri seni, lagilah orang hendak tengok. Dari situ, orang boleh nilai, sama ada awda mampu bertahan atau tidak.

  “Bukan orang luar sahaja, media pun boleh nampak sejauh mana awda boleh pergi. Produser pun akan bercakap kalau awda tiada disiplin.

  Fattah menganggap bakat tidak mencukupi kerana mereka perlu menjaga kelakuan serta disiplin yang menjadi faktor bertahan dalam industri kreatif. – mStar

  “Benda-benda macam inilah yang tak sedap didengar kalau berlaku,” katanya kepada BH Online.

  Mengulas kritikan dilemparkan warganet terhadap tahap intelektual segelintir peserta Hero dan Dewi Remaja 2023 yang gagal memahami maksud peribahasa Melayu, seperti tular baru-baru ini, pemenang trofi Bintang Paling Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 3.0 ini meminta semua pihak supaya tidak menyalahkan peserta terbabit.

  Bagi Fattah, apa yang berlaku dianggap normal, terutama bagi mereka yang masih baharu dalam bidang ini.

  “Situasi itu normal buat bakat baharu. Saya dahulu pun, apabila berdepan kamera dan kena tanya banyak soalan, terus gemuruh dan keluarlah ayat tidak sepatutnya.

  “Tetapi, kalau mereka (peserta pencarian bakat) buat persiapan, itu lagi bagus. Media dan peminat nampak kesungguhan mereka untuk menjadi artis yang berilmu. Jadi, orang akan hormat,” kata suami kepada aktres Nur Fazura itu. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...