Friday, December 8, 2023
26.6 C
Brunei

  -

  Peserta Sibu Base Jump 2022 harapkan cuaca baik

  SIBU, 14 SEPT – Peserta acara terjun Sibu International BASE Jump 2022 sudah membuat persiapan rapi dan bersedia untuk mempamerkan kehebatan sukan ekstrem itu, dalam acara yang dijadualkan berlangsung di Tun Tuanku Bujang Square mulai esok hingga Sabtu.

  Kini mereka hanya mengharapkan keadaan cuaca yang cukup baik sepanjang tempoh berkenaan supaya semuanya berjalan dengan lancar sebagaimana yang dirancang.

  “Ketika ini cuaca baik. Kami tidak boleh membuat terjunan sekiranya kelajuan angin melebihi 15 knot,” kata jurulatih BASE Jump Malaysia berusia 55 tahun Mohd Idros Mohd Yusop.

  Cuaca yang baik amat kritikal kerana terdapat sembilan anak tempatan Sarawak yang akan melakukan lompatan pertama mereka dalam sukan ekstrem itu.

  “Hari ini mereka melakukan latihan darat dan akan melakukan lompatan pertama esok. Menjelang Sabtu, mereka akan menjadi sebahagian daripada komuniti penerjun Malaysia,” katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

  Katanya beliau gembira acara sukan itu mendapat sambutan yang baik dengan penyertaan pelompat baharu, kerana sebelum ini tidak lebih daripada 15 orang pelompat BASE aktif dari Malaysia.

  “Walaupun kita tidak mempunyai ramai penerjun asing kali ini, sekurang-kurangnya kita mempunyai peningkatan dalam bilangan penerjun tempatan terutamanya dari Sarawak dengan sembilan orang penerjun berbanding hanya seorang sebelum ini,” katanya.

  Seramai 33 orang penerjun dari Malaysia, Amerika Syarikat dan Australia mengambil bahagian dalam acara itu, termasuk Presiden Persatuan BASE Australia, Gary Cunningham yang telah membuat lompatan pertama dari puncak bangunan Wisma Sanyan di sini pada 2019.

  BASE Jump ialah sukan rekreasi melibatkan terjunan dari objek tetap, menggunakan payung terjun dan mendarat dengan selamat, dan Sibu BASE Jump ialah acara tahunan yang dimulakan pada tahun 2009.

  Ia tidak diadakan pada 2020 dan 2021 disebabkan pandemik COVID-19. – Bernama

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....