Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pesilat Terengganu meninggal dunia ketika bertanding

  SEREMBAN, 3 MAC – Pesilat Terengganu Wan Muhammad Haikal Wan Hussin meninggal dunia di Hospital Tuanku Ja’afar di sini awal pagi tadi, selepas didapati tidak sedarkan diri ketika menyertai pertandingan prapemilihan Sukan Malaysia (SUKMA), petang semalam.

  Setiausaha Agung Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) Bibi Aishah Golbal Shah berkata atlet berusia 20 tahun itu, jatuh di atas gelanggang ketika pertandingan berlangsung di Dewan Komuniti Taman Coral Heights, Sikamat.

  “Dia sedang beraksi dalam pertandingan, ketika itu atlet ini sedang melakukan sapuan bawah kemudian kepalanya terhentak ke lantai. Dia bangun semula tetapi rebah.

  “Ketika di atas gelanggang itu, dia didapati tidak bernafas, pihak kami dan pegawai perubatan cuba memberikan bantuan pernafasan sehingga ambulans datang untuk dihantar ke hospital. Saya dikhabarkan dia bernafas semula dan mendapat bantuan oksigen di hospital,” katanya ketika dihubungi Bernama.

  Bibi Aishah berkata hospital memaklumkan Wan Muhammad Haikal meninggal dunia pada 1:20 pagi tadi dan jenazah dibawa pulang ke Kampung Alur Selising, Jertih, Terengganu pagi ini.

  Beliau berkata pertandingan prapemilihan SUKMA bagi pencak silat itu, melibatkan atlet bagi 12 negeri bermula pada Jumaat hingga hari ini.

  “Berikutan kejadian ini, kami membatalkan semua kejohanan berlangsung bagi separuh akhir dan final hari ini, bagi menghormati pemergian Allahyarham,” katanya. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...