Pesta Sungai Belait meriah

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 18 OGOS – Ramai yang tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan pelbagai aktiviti sukan air dan pelbagai aktiviti lain semasa Pesta Sungai yang diadakan di tebing Sungai Belait di kawasan sekitar Kampung Sungai Mau, Bukit Sawat, hari ini.

Pesta berkenaan dianjurkan oleh Majlis Perundingan Mukim (MKM) Bukit Sawat dengan kerjasama Majlis Perundingan Kampung (MPK) Bukit Sawat dan Merangking serta Pejabat Daerah Belait bersempena Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-73 Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

Diadakan selama dua hari, acara bermula malam tadi dimeriahkan dengan persembahan mukun dekat Sungai Belait selain acara perahu berhias manakala pada hari ini, pertandingan lumba perahu dan tarik kalat sungai merancakkan lagi suasana. Hadir selaku tetamu kehormat untuk menyaksikan pesta yang diadakan bagi penduduk Mukim Sawat berkenaan ialah Penolong Pegawai Daerah Belait, Awang Abdol Azis bin Haji Ahad.

Pada acara itu, tetamu kehormat menyampaikan hadiah kepada tiga pemenang teratas bagi setiap kategori pertandingan. Selain pertandingan, pelbagai pondok jualan turut diadakan oleh pengusaha-pengusaha dari kawasan sekitar dan lainnya.

Para pekayuh bersaing dalam salah satu kategori perlumbaan perahu yang dipertandingkan pada pesta tersebut.