Petani Senegal kecewa perniagaan bawang merudum

BAMBILOR, SENEGAL – Di sebuah kota satelit di ibu kota Senegal, Dakar, kelihatan bungkusan bawang seberat 25 kilo menumpuk di kawasan pejalan kaki, diabaikan oleh orang yang melintasi jalan tersebut.

Negara Afrika Barat berada di tengah-tengah kekurangan bekalan, dengan harga menjunam dan timbunan sayur-sayuran dibiarkan membusuk di pinggir jalan, membuatkan para petani berputus asa.

“Saya akan memberikan beberapa bungkus daripadanya kepada wanita setempat,” kata petani Diongue Masseye, 71, sambil melihat sayu ke arah bawangnya.

Dia berdiri di dalam gudang seluas 450 meter persegi di Bambilor, sebuah bandar pengeluar bawang sekitar 30 kilometer timur laut ibu kota Dakar, di mana hasilnya yang tidak terjual telah mulai bercambah.

Petani yang menghasilkan kira-kira 450,000 tan bawang setahun menyalahkan masalah itu kerana meningkatnya persaingan asing dan kekurangan kapasiti simpanan.

Pengeluar dan peruncit memeriksa beg bawang di pasar Notto Gouye Diama, salah satu pasar utama produk pertanian di wilayah Thies. – AFP
Kelihatan seorang petani bersama timbunan beg bawang seberat 25kilo menumpuk tinggi yang diabaikan oleh para pengguna di Senegal. – AFP

Tetapi kerajaan juga berpendapat petani telah mengeluarkan hasil lebihan tahun, membanjiri pasar dengan bawang dan harga yang murah.

Masseye mengatakan harga hampir separuh. Sebungkus bawang seberat 25 kilogram bernilai kira-kira 13 euro (AS$15) beberapa bulan yang lalu, katanya, tetapi kini bernilai kira-kira tujuh euro (AS$8).

Sayuran jenis bulbous itu adalah sumber kehidupan bagi kebanyakan orang di negara yang mempunyai 16 juta orang penduduk, di mana ia adalah ramuan utama dalam hidangan nasional ikan dan nasi, Thieboudienne dan juga ayam Yassa. Amadou Abdoul Sy, pengarah agensi peraturan pasar Senegal, mengatakan kira-kira 200,000 petani bekerja dalam sektor bawang. “Semua orang menghasilkan pada masa yang sama,” katanya kepada AFP.

Bawang memburuk

Sektor bawang Senegal telah lama dilanda masalah. Hampir sepertiga tanaman rosak setiap tahun, kata Sy. Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) PBB menyatakan dalam laporan 2018 bahawa penggunaan benih berkualiti rendah oleh petani Senegal membawa kepada masalah tersebut.

Sering kali, pengeluar juga menuai bawang terlalu awal untuk persaingan, menjadikan ia basah. Ini membawa kepada kerugian yang besar dan menjadikan bawang sukar disimpan, kata FAO.

Pengguna menjauhi barang yang rosak. Daouda Mbaye, seorang peniaga di pasar di sebuah desa di Senegal barat, menunjukkan sebungkus bawang berkualiti rendah dan mengatakan pembeli lebih berminat dengan sayur-sayuran lain. Tetapi apa yang lebih mengecewakan petani tempatan, ramai orang lebih suka membeli bawang import.

Presiden persatuan pengeluar bawang Senegal, Boubacar Sall, mengatakan kerajaan menangguhkan import bawang pada bulan Januari dalam usaha untuk membantu petani tempatan yang sedang bergelut.

Tetapi ladang milik asing di Senegal masih menghasilkan bawang, jelasnya. Mereka lazimnya lebih besar daripada ladang Senegal dan mempunyai kemudahan penyimpanan yang lebih baik. Petani bawang menggesa undang-undang yang akan melindungi pengeluar kecil yang menjadi ‘mangsa persaingan tidak adil’ dari syarikat lebih besar.

Kekurangan kemudahan penyimpanan adalah masalah kronik di Senegal, menurut petani, di mana iklim yang hangat bermaksud sayur-sayuran cepat buruk.

Bagi Masseye, 71, , kerajaan perlu menyediakan ruang penyimpanan sejuk untuk mengurangkan tekanan kepada pengeluar. – AFP