Petkovic bidas komen pengkritik setelah tewas di Berlin

BERLIN, 15 JULAI – Andrea Petkovic telah membidas seorang pengkritik di media sosial dengan mengatakan kepadanya untuk cuba tampil menentang pukulan servis dari Petra Kvitova setelah pemain Jerman itu tewas kesemua set menentang bekas juara Wimbledon itu di perlawanan persahabatan di Berlin.

“Anda sangat teruk! Saya rasa anda harus berhenti bermain tenis dan melakukan kerjaya yang lain,” tulis seorang pengguna Instagram setelah kekalahan Petkovic 6-4, 6-1 kepada bintang Republik Czech, Kvitova, yang kini berada di kedudukan ke-12 dunia, kelmarin.

Namun, Petkovic, 32, membalas kembali komen itu di laman Twitter dengan gambar kata-kata komen pengkritik itu di media sosial.

“Terlepas yang ini!,” Petkovic menjawab setelah kekalahannya dalam pertandingan pertamanya selama 10 bulan.

“Bro, adakah anda hidup di dalam gua? Pertama saya mempunyai tiga karier yang sama dan benci bermain untuk kalah tetapi saya hebat dan kedua anda cuba membalas balik pukulan servis dari Petra dan kemudian jika awak berjaya kembali kepada saya.”

“Petkovic, yang menduduki tempat ke-87 di dunia, terakhir kali berada di 10 teratas pada tahun 2015, telah merancang untuk mengakhiri kariernya pada tahun 2020, tetapi akan melanjutkannya hingga tahun depan kerana musim ini telah dilanda oleh wabak COVID-19.

Pemain berasal dari Jerman itu kemudian menambah di Twitternya dengan berkata “oh, saya sudah biasa dengan perkara-perkara ini bertahun-tahun yang lalu dan tidak peduli sama sekali.

Selain bermain tenis secara profesional, Petkovic juga menjadi seorang penyampai untuk penyiar Jerman ZDF. – AFP

Aksi Petra Kvitova dari Czech ketika membuat pukulan kembali kepada Andrea Petkovic dari Jerman semasa perlawanan suku akhir di kejohanan tenis ‘Bett1Aces’ kelmarin di Stadium Steffi-Graf di Berlin. – AFP