Petugas bilik mayat, hospital Thailand terbeban

BANGKOK, 5 OGOS – Petugas bilik mayat dan hospital di Thailand hari ini terus terbeban berikutan kes kematian dan kes COVID-19 yang memuncak, dengan pusat kuarantin komuniti serta kuarantin rumah bagi pesakit tidak bergejala atau dengan simptom rumah dibuat bagi mengurangkan bebanan.

Ia susulan kes COVID-19 Thailand mencatatkan satu lagi rekod tertinggi dengan 20,920 kes baharu dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlah jangkitan dalam negara sebanyak 693,305. Sebanyak 160 korban telah dilaporkan, merekodkan kematian keseluruhan kepada 5,663 sejak pandemik itu bermula Januari tahun lalu.

Penolong jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Dr Apisamai Srirangsan berkata kes baharu itu termasuk 262 banduan dan lapan kes import.

Beliau berkata kematian baharu melibatkan 90 lelaki dan 70 wanita berusia antara 12 hingga 95 tahun termasuk dua wanita hamil. Dalam pada itu, di Hospitak Universiti Thammasat di utara Bangkok terpaksa meminjam kontena khas untuk menyimpan mayat ketika rumah mayat penuh.

“Ia sangat meletihkan. Kami mungkin bukan petugas barisan hadapan yang perlu menangani pesakit jangkitan baharu setiap hari, namun kami berada pada peringkat akhir dan kami akan membantu mereka seupaya mungkin,” kata saintis forensik, Thanitchet Khetkham kepada AFP.

Seorang wanita menerima suntikan vaksin Sinovac di perkarangan Hospital Narathiwat di wilayah selatan, 5 Ogos. Thailand mencatatkan lebih 20,000 kes, dengan bilik mayat dan hospital terus dibebani dengan mangsa-mangsa COVID-19. – AFP

“Saya pernah nampak kakitangan kami pengsan beberapa kali kebelakangan ini akibat keletihan yang mula membebankan kami dan kami hampir sampai hadnya,” tambahnya.

Setiap mayat yang tiba bagi pengendalian perlu diswab bagi COVID-19 oleh kakitangan bilik mayat yang memakai sut PPE, penutup mulut dan hidung serta pelindung muka, tambhanya.

Manakala Pengarah Bahagian Berita dari Jabatan Penerangan Kementerian Luar Pensom Lertsithichai berkata sehingga kini lebih 100,000 pesakit telah menjalani kuarantin di rumah dan di pusat komuniti seluruh negara.

“CCSA telah menyusun semula sumber untuk berjasama dengan masyarakat dan sektor swasta bagi membantu merawat pesakit yang menjalani kuarantin di rumah dan di komuniti. Setakat ini, terdapat lebih 100,000 pesakit berdaftar dalam sistem kita. 

“Di Bangkok, terdapat 64 kemudahan kuarantin komuniti dengan 43 peratus pesakit,” katanya pada taklimat harian COVID-19 hari ini. – Bernama/AFP