Peugeot 9X8 bakal buat penampilan sulung

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 MEI – Pasukan Peugeot TotalEnergies telah mengumumkan untuk menyertai perlumbaan di Portimao, selatan Portugal, selepas konsep Peugeot 9X8 dilancarkan secara terbuka dan hanya lima bulan selepas ujian trek sulung kereta berkenaan.

Hypercar dengan kuasa elektrik hibrid tersebut bersedia untuk membuat penampilan kompetitif sulungnya yang menandakan ia sebagai era baharu bagi Peugeot pada Julai nanti dalam pusingan keempat 2022 FIA World Endurance Championship (FIA WEC) di Monza, Itali.

Antara ciri-ciri menarik yang terdapat pada kenderaan tersebut adalah ketiadaan sayap belakang, yang mana ia mematuhi peraturan yang mengawal kategori ACO dan FIA Le Mans Hypercar (LMH), yang lebih mudah diakses daripada LMP1 namun tetap sama.

Sementara itu, Peugeot mempunyai tiga nilai penting yang mereka terapkan iaitu reka bentuk kenderaan yang menarik, keghairahan untuk sukan permotoran dan kemantapan teknologi. Nilai-nilai tersebutlah yang membawa jenama tersebut kepada perlumbaan ketahanan, dengan tumpuan khusus pada Le Mans 24 Hours, yang merupakan acara luar biasa dengan pesaing yang sedikit dalam penilaian idea inovatif dan teknologi.

Peugeot 9X8 ialah prototaip perlumbaan pacuan empat roda dengan rangkaian kuasa yang dibangunkan di bawah kawalan pakar Peugeot Sport.

Ciri-ciri yang dimiliki pada kenderaan tersebut adalah roda belakangnya dipacu oleh enjin 2.6 liter, dwi-turbo, 520kW, V6 internal-combustion engine (ICE), manakala motor elektrik 200kW berprestasi tinggi yang ditempah khas memacu roda hadapan. Tambahan lagi dengan adanya bateri bervoltan tinggi, 900 volt, yang mana ia dibangunkan bersama dengan Saft TotalEnergies dan Michelin pula telah menyediakan tayar dengan mematuhi peraturan kelas hypercar.

Selain daripada itu, hypercar berkenaan menampilkan ben-tuk atletik dan berukuran 4.995 meter panjang, 2 meter lebar dan 1.145 meter tinggi. Ia mempunyai berat 1,030kg dan tangkinya pula boleh menampung sehingga 90 liter bahan api yang boleh diperbaharui TotalEnergies.

Kerjasama unik antara pasukan reka bentuk Peugeot yang diketuai oleh Matthias Hossann dan pasukan sukan di bawah Olivier Jansonnie telah menghasilkan sebuah kereta yang bergaya.

Sementara itu, lebih 10,000 kilometer telah dicatatkan oleh Peugeot 9X8 sepanjang 25 hari ujiannya dengan pasukan yang diketuai oleh Pengarah Peugeot Sport Powertrain, Francois Coudrain yang memberi tumpuan kepada pembangunan powertrain di bangku ujian, simulator dan trek perlumbaan.

Pasukan Peugeot TotalEnergies bersama Peugeot 9X8 semasa sesi bergambar di trek perlumbaan.