Pfizer/BioNtech hasil vaksin di Afrika Selatan

FRANKFURT, 21 JULAI – Pembuat vaksin COVID-19 BioNTech dan Pfizer berkata hari ini mereka telah menemui seorang rakan Afrika Selatan untuk menghasilkan vaksin mereka di benua Afrika untuk kali pertama.

Tindakan itu diambil di tengah kritikan meningkat mengenai ketidaksamaan vaksin yang melihat negara miskin ketinggalan di belakang negara kaya dalam perlumbaan untuk melindungi penduduk daripada koronavirus. Di bawah perjanjian itu, Biovac yang berpangkalan di Cape Town akan melengkapkan langkah terakhir dalam proses penghasilan vaksin Pfizer/BioNTech, kata syarikat dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, projek itu akan mengambil masa untuk dilancarkan, dengan vaksin Pfizer keluaran pertama Afrika tidak dijangka sebelum 2022. Sebaik sahaja beroperasi, Biovac dijangka menghasilkan lebih 100 juta dos setahun yang akan diagih ke 55 negara dalam Kesatuan Afrika.

“Ia merupakan langkah penting dalam memperkukuh akses kepada vaksin dalam kempen memerangi pandemik ini,” kata ketua pegawai eksekutif Biovac Morena Makhoana.

“Pemindahan teknikal, pembangunan di tapak dan aktiviti pemasangan peralatan akan bermula serta-merta,” tambah kenyataan.

Vaksin koronavirus yang dibangunkan oleh BioNTech di Jerman dan rakan AS Pfizer, adalah berdasarkan teknologi mRNA, pertama diluluskan di Barat pada akhir tahun lalu. – AFP

Kombinasi gambar menunjukkan logo Pfizer (atas) di tapak pengeluaran vaksin di Puurs, Belgium dan logo BioNTech di ibu pejabat syarikat di Mainz, barat Jerman. BioNTech dan Pfizer berkata mereka akan menghasilkan vaksin di Afrika Selatan. – AFP