Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Phair pemain termuda Piala Dunia Wanita

  SYDNEY, 25 JULAI – Casey Phair menjadi pemain termuda yang beraksi di Piala Dunia Wanita hari ini pada usia 16 tahun dan 26 hari selepas masuk sebagai pemain gantian dalam kekalahan 2-0 Korea Selatan kepada Colombia.

  Pemain penyerang itu dilahirkan di Amerika Syarikat (AS) dan pernah mewakili pasukan negara itu dalam peringkat remaja, tetapi kini dia telah membuat penampilan sulungnya bagi pasukan Korea Selatan.

  Dia dimasukkan pada minit ke-78 di Sydney, mengatasi rekod terdahulu yang dipegang oleh Ifeanyi Chiejine dari Nigeria, yang berusia 16 tahun dan 34 hari apabila bermain di Piala Dunia 1999.

  Phair, yang ayahnya adalah berwarga Amerika, ibunya pula berwarga Korea Selatan dan dia merupakan pemain pertama berketurunan campuran yang berjaya masuk ke dalam skuad utama pasukan bola sepak wanita Korea Selatan.

  Jurulatih Korea Selatan, Colin Bell dari England, menyifatkan Phair sebagai masa depan pasukan selepas pasukannya memulakan Piala Dunia dengan kekalahan tanpa gol, hanya mencatatkan lima percubaan gol sepanjang perlawanan.

  Aksi Casey Phair (kiri) semasa perlawanan Piala Dunia Wanita Australia dan New Zealand 2023 di Stadium Sydney, 25 Julai. – AFP

  “Dia layak mendapat peluang untuk bermain, dia telah berlatih dengan sangat baik, sama seperti pemain lain.

  “Ini juga merupakan isyarat bahawa itulah masa depan, dia adalah masa depan pasukan ini.

  “Kita memerlukan pemain-pemain yang kuat, pantas, dan berdaya tahan,” kata jurulatih berusia 61 tahun itu.

  Bell, yang menyatakan sehari sebelum perlawanan bahawa dia ingin ‘melindungi’ Phair daripada ‘kekecohan’ berlebihan, sebagai petanda bahawa dia mungkin akan memberi lebih banyak masa bermain kepada remaja tersebut dalam perlawanan seterusnya menentang pasukan debut, Maghribi.

  “Dia memberi kami tenaga dan daya penggerak dan itulah yang perlu kami tingkatkan dan setiap pemain perlu meningkatkan prestasi mereka dalam perlawanan seterusnya,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...