Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Pharmaniaga bina kilang hasilkan insulin, vaksin halal

-

TUMPAT, 15 MEI – Pharmaniaga Berhad (Pharmaniaga) sedang membina sebuah kilang bernilai RM300 juta di Puchong, Selangor, yang akan beroperasi untuk menghasilkan insulin dan vaksin halal.

Pengarah Urusan Kumpulan Pharmaniaga Datuk Zulkarnain Md Eusope berkata kilang yang mula dibina sejak dua tahun lepas itu dijangka siap sepenuhnya menjelang akhir tahun 2023 dan akan memulakan pemasaran pada awal tahun 2024.

Katanya apabila beroperasi nanti, kilang tersebut akan menghasilkan vaksin COVID-19 serta pelbagai vaksin lain dan insulin dengan kapasiti pengeluaran sebanyak 100 hingga 300 juta dos dalam tempoh setahun.

“Pandemik lalu mengajar kita agar Malaysia mempunyai jaminan ubat-ubatan. Oleh itu, kita kini dalam perancangan untuk melaksanakannya, selain beberapa perbincangan juga telah diadakan bersama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta Kementerian Kesihatan (KKM).

“Setakat ini, bekalan vaksin diimport dari luar negara sepenuhnya. Dengan adanya kilang ini nanti, kita mampu untuk membangunkan vaksin sendiri di Malaysia dengan beberapa kerjasama dari Thailand, Korea dan India sekali gus membuatkan kita tidak lagi bergantung kepada negara lain untuk mendapatkan vaksin,” katanya kepada pemberita hari ini.

Zulkarnain berkata setakat ini, pihaknya telah membekalkan sebanyak 20.4 juta dos vaksin COVID-19 kepada kerajaan dan kini masih mempunyai baki vaksin COVID-19 sebanyak 14 juta dos.

Katanya pihaknya kini sedang menfokuskan untuk memasarkan bekalan vaksin yang ada untuk pasaran kepada pihak swasta termasuk klinik swasta dan klinik yang berdaftar. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -