Phuket dibuka kepada semua pelancong bervaksin

BANGKOK, 3 OKT – Pelancong yang telah lengkap divaksin dari mana-mana negara kini boleh menempah percutian ke Phuket, kerajaan Thailand mengumumkan, sebagai tambahan kepada skim perjalanan tanpa kuarantin yang bermasalah.

Industri pelancongan Thailand hampir lumpuh, dengan pandemik koronavirus dan sekatan-sekatan berkaitan mengurangkan jumlah pengunjung daripada 40 juta pada 2019 kepada hanya beberapa juta dalam tempoh dua tahun terakhir.

Sebelum pandemik, sektor berkenaan merangkumi satu per lima daripada pendapatan Thailand, dan langkah-langkah sekatan telah menyaksikan prestasi ekonomi paling buruk bagi negara itu dalam tempoh dua dekad.

Negara itu telah melancarkan skim ‘sandbox’ pada Julai, yang membolehkan pelancong yang telah lengkap vaksinasi dari negara-negara dianggap berisiko rendah hingga sederhana bebas memasuki pulau-pulau pantai terkemuka selama dua minggu dan kemudian perjalanan ke tanah besar tanpa perlu menjalani kuarantin.

Minggu lalu, pihak berkuasa mengurangkan tempoh berkenaan kepada seminggu, selaras dengan perubahan kebangsaan terhadap peraturan kuarantin.

Lewat Jumaat lalu, Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand mengumumkan bahawa skim berkenaan telah diluaskan daripada kira-kira 80 buah negara yang layak.

“Ini bermakna, Thailand kini mengalu-alukan pelancong dari mana-mana negara di dunia bagi program sandbox berkenaan,” menurut pihak berkuasa itu dalam satu kenyataan. – AFP

Gambar fail bertarikh 14 Ogos 2021 menunjukkan pelancong memakai pelitup muka ketika mengunjungi Pantai Patong di Phuket ketika pelancong-pelancong memanfaatkan program Sandbox bagi pelawat yang telah divaksin sepenuhnya. – AFP