Pil COVID-19 Pfizer berkesan kurangkan risiko kematian

WASHINGTON, 5 NOV – Pfizer berkata hari ini satu percubaan klinikal pil pertamanya untuk merawat COVID-19 menunjukkan ia amat berkesan, mengalu-alukannya sebagai langkah besar ke arah menamatkan pandemik.

Pil untuk merawat koronavirus di rumah telah dicari-cari sejak bermulanya krisis kesihatan global. Setakat ini semua rawatan adalah menerusi suntikan vaksin atau intravena.

Ubat bernama Paxlovid mencatat 89 peratus pengurangan risiko dimasukkan ke hospital atau kematian di kalangan pesakit dewasa dengan COVID-19 yang menghadapi risiko tinggi dijangkiti penyakit serius, kata Pfizer.

Keputusan daripada percubaan klinikal peringkat akhir ini adalah amat baik sehingga Pfizer akan berhenti merekrut orang baharu untuk percubaan, menurut syarikat.

Ia akan menghantar data kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan secepat mungkin sebagai sebahagian daripada ‘penyerahan’ untuk Kelulusan Kegunaan Kecemasan.

“Berita hari ini merupakan titik perubahan sebenar dalam usaha global untuk menghentikan pandemik ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla.

“Data berkenaan mencadangkan calon pil antiviral kami, jika diluluskan oleh pihak berkuasa, berpotensi untuk menyelamatkan nyawa pesakit, mengurangkan jangkitan COVID-19 yang serius dan menghapus sembilan daripada 10 kadar kemasukan ke hospital,” tambah beliau.

Pfizer mula membangunkan ubatnya pada Mac 2020. Ia terkenal sebagai ‘penyekat protease’ dan telah terbukti dalam ujian makmal menyekat sistem replikasi virus. – AFP

Kelihatan logo Pfizer dipamerkan di ibu pejabat syarikat di New York. – AP