Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Pita sedia mengambil alih jawatan PM jika keadaan politik menuntut

  BANGKOK, 25 JAN – “Saya masih calon perdana menteri mengikut Perlembagaan. Jika apa-apa berlaku (dalam politik Thailand), saya sentiasa bersedia, sanggup, dan mampu memimpin negara ini ke hadapan,” kata Pita Limjaroenrat kepada akhbar di Mahkamah Jenayah di daerah Lak Si, Bangkok.

  Beliau berkata demikian selepas dilantik semula sebagai ahli Parlimen oleh Mahkamah Perlembagaan pada kelmarin.

  Pita berkata beliau berasa acuh tak acuh terhadap keputusan mahkamah untuk mengembalikannya selepas hakim menolak 8:1 rayuan Suruhanjaya Pilihan Raya untuk melucutkan kelayakannya sebagai Ahli Parlimen di bawah Perkara 101 Perlembagaan kerana memegang saham dalam firma media semasa bertanding dalam pilihan raya umum.

  Beliau mengesahkan bahawa beliau berhati-hati dalam mengulas mengenai kes itu, berjanji bahawa beliau akan mengekalkan tingkah laku itu dan akan bersedia untuk menjelaskan beberapa maklumat yang salah.

  Pita menegaskan komitmennya untuk bekerja untuk rakyat, sambil menambah bahawa beliau bercadang untuk mengumumkan rancangan tahunan parti dan tinjauan kawasan mingguan.

  Beliau berkata pecut pembangkang akan diminta berbincang dengan presiden Parlimen (Wan Muhammad Noor Matha) mengenai bila beliau boleh kembali menjalankan tugasnya sebagai ahli parlimen, sambil menambah bahawa beliau bersedia untuk bekerjasama dengan Ahli Parlimen Move Forward sebaik sahaja mendapat kebenaran.

  Pita mengesahkan bahawa keputusan mahkamah tidak akan membawa kepada penstrukturan semula jawatankuasa eksekutif Parti Move Forward kerana peraturan parti menetapkan jawatankuasa itu akan mempunyai tempoh empat tahun.

  Beliau menambah bahawa belum ada orang yang memintanya untuk mengambil semula kedudukannya sebagai pemimpin Move Forward. – ANN/The Nation

  Bekas calon perdana menteri Thailand dan bekas pemimpin Parti Move Forward, Pita Limjaroenrat (C) bercakap kepada media di luar Mahkamah Perlembagaan di Bangkok kelmarin, selepas mahkamah memutuskan untuk mengembalikannya sebagai penggubal undang-undang. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...