PJSC, STHG meterai MoU

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Pusat Pakar Pantai Jerudong (PJSC), kelmarin, telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bersama Southern Tohoku Hospital Group (STHG), Jepun.

Majlis penandatanganan berlangsung di Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Jalan Menteri Besar disaksikan oleh Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku pengerusi Lembaga Pengarah PJSC serta Penasihat Kanan STHG dan Presiden Yayasan Penjagaan Kesihatan Antarabangsa, Profesor Kanichi Seto.

Menandatangani MoU berkenaan bagi pijak PJSC ialah Pengarah Eksekutif, Dr Haji Mazrul Adimin bin Haji Awang Besar dan STHG diwakili Naib Presiden, Dr Sadayoshi Watanabe
Menurut kenyataan yang dikeluarkan PJSB, MoU berkenaan akan menyokong PJSC dalam mencapai sasaran-sasaran berkaitan kesihatan, meningkatkan inovasi berasaskan nilai dan menambah baik kualiti perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan di bawah portfolionya.

Langkah ini, tambah kenyataan, adalah selaras dengan wawasannya untuk menjadi pusat perubatan pakar utama dan inovatif terutamanya dalam bidang kanser dan rawatannya.

PJSC adalah pembekal pusat penjagaan kesihatan khusus yang merangkumi tiga perkhidmatan perubatan khusus iaitu Pusat Kanser Brunei (TBCC), Pusat Neurosains, Strok dan Pemulihan (BNSRC) dan Pusat Pembedahan Maksilofasial, Plastik Muka dan Rekonstruktif (MFPRSC) yang dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan perubatan dan penjagaan pemulihan yang serba canggih.

Tetamu dari STHG telah berpeluang meninjau pusat-pusat berkenaan semasa lawatan mereka ke negara ini.

Sementara itu, STHG adalah syarikat konglomerat perkhidmatan perubatan dan kebajikan sosial di Jepun.

Dalam tahun kebelakangan, STHG telah menjadi perintis dalam pembangunan Pusat Terapi Pancaran Proton (PBT) dan pusat [enyelidikan berasaskan Boron Neutron Capture Therapy untuk menjadi pusat penjagaan penting bagi pesakit-pesakit tempatan dan antarabangsa.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew menyaksikan pertukaran dokumen antara Dr Haji Mazrul Adimin dan Dr Sadayoshi Watanabe sambil disaksikan oleh warga PJSC dan tetamu STHG.