PKWE Lambak Kanan mulakan aktiviti

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JUN – Setelah beberapa bulan ditutup disebabkan penularan wabak COVID-19, Pusat Kegiatan Warga Emas (PKWE) telah mula beroperasi semula pada 15 Jun lalu dengan kadar 30 kapasiti dalam satu masa.

Tinjauan media ke PKWE Kampung Lambak Kanan, hari ini, menyaksikan aktiviti pertama yang dilaksanakan sejak dibuka semula iaitu kelas membaca Al-Quran.

Pengerusi PKWE berkenaan, Haji Mohd Ali bin Haji Emran menjelaskan, kelas membaca Al-Quran tersebut dibuat dalam jumlah yang kecil bagi mematuhi garis pandu yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan dengan mengekalkan amalan penjarakan sosial.

Menurut beliau, beberapa aktiviti telah disusun tapi penekanan diberikan terhadap penjarakan sosial dalam kalangan ahli.

Pusat berkenaan hanya dibukakan kepada warga emas yang berisiko rendah iaitu tidak mempunyai sebarang penyakit kronik di samping tidak mempunyai sebarang penyakit atau simptom seperti demam dan selesema.

Aktiviti pusat juga dihadkan kepada aktiviti dalaman di mana aktiviti luar adalah tidak dibenarkan.

Salah seorang ahli pusat berkenaan, Haji Ahmad bin Bakar melahirkan rasa syukur dengan pembukaan semula pusat tersebut walaupun dalam cara baharu dan penjarakan sosial dalam membuat aktiviti yang dilaksanakan.

Beliau juga berharap supaya pandemik COVID-19 akan cepat berlalu supaya warga emas akan dapat melaksanakan aktiviti seperti biasa.

Antara warga emas yang menyertai
aktiviti pertama yang diadakan selepas pembukaan semula PKWE Lambak Kanan. – Gambar oleh Muiz Matdani