Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  PM Anwar buktikan komitmen penuhi aspirasi rakyat Sarawak

  KUCHING, 22 NOV – Keputusan yang dibuat oleh Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Tun Openg untuk bekerjasama dengan lawan politik Pakatan Harapan (PH) untuk membentuk Kerajaan Persekutuan baharu selepas Pilihan Raya Umum ke-15 pada November tahun lepas, benar-benar mengejutkan kebanyakan rakyat Sarawak.

  Malah beberapa pemimpin GPS amat meraguinya.

  Bagaimanapun, setelah setahun memerintah, Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri dan Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim membuktikan kedua-dua pakatan yang tidak sehaluan sebelum ini kini mampu bekerjasama untuk kepentingan rakyat termasuk rakyat Sarawak.

  “Saya rasa Anwar sangat komited dalam usaha memenuhi aspirasi dan keperluan rakyat Sarawak,” kata Felow Kanan Majlis Profesor Negara Malaysia, Datuk Dr Jeniri Amir kepada Bernama.

  Beliau menyenaraikan beberapa keputusan besar yang dibuat Anwar dalam tempoh setahun menjadi Perdana Menteri ke-10 Malaysia untuk ‘menawan’ rakyat Sarawak.

  “Contoh yang baik saya rasa ialah memberi RM300 juta geran interim khas untuk Sarawak (bagi mematuhi Perjanjian Malaysia 1963), yang saya fikir telah disemak hampir 19 kali (oleh kerajaan pimpinan Anwar),” katanya.

  Jeniri berkata keputusan membenarkan kerajaan Sarawak dan Sabah melaksanakan projek persekutuan bernilai RM50 juta dan ke bawah adalah sebagai langkah ikhlas
  untuk mempercepatkan penyiapan projek itu.

  “Anwar menyedari kepentingan Sabah dan Sarawak dalam Kerajaan Perpaduan dan kepentingan untuk merancakkan pembangunan Sabah dan Sarawak. Sudah pasti ini akan mengurangkan segala kerenah birokrasi,” katanya.

  Beliau berkata Perdana Menteri yang kerap mengadakan lawatan ke Sarawak dalam tempoh setahun lepas, mencerminkan kesungguhan Anwar untuk memahami aspirasi dan masalah rakyat. – Bernama

  Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri sempena Sidang Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen pada 21 November. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...