Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  PM Britain mahu rakyat berbasikal

  LONDON, 28 JULAI – Kerajaan Britain berjanji semalam akan membina lorong basikal baharu beribu-ribu batu jauhnya untuk mendorong rakyat menjalani kehidupan cergas dan sihat selepas sekatan koronavirus berbulan lamanya.

  Janji Perdana Menteri Boris Johnson dibuat berikutan rancangan untuk memaksa restoran memaparkan kalori di menu sebagai sebahagian daripada usaha lebih luas untuk memerangi masalah kegemukan.

  Data kerajaan menunjukkan dua pertiga daripada orang dewasa UK melebihi berat yang sihat. Beberapa kajian mencadangkan orang yang terlalu gemuk mudah terjejas oleh virus.

  “Untuk membina negara yang lebih sihat, lebih aktif, kami memerlukan infrastruktur yang betul, latihan dan sokongan dilaksanakan untuk memberikan keyakinan kepada penduduk untuk menggunakan basikal,” kata Johnson.

  “Itulah sebabnya sekarang sudah tiba masanya untuk menukar dasar dan meneruskan dengan pelan terbesar kami untuk merangsang perjalanan aktif, supaya semua orang boleh menikmati faedah berbasikal.”

  Pelan yang diperkenalkan oleh Johnson menggambarkan lebih ramai penduduk berbasikal dan berjalan ke tempat kerja dalam jangka panjang.

  Ia berjanji akan membina ‘jalan atau lorong basikal sejauh beribu-ribu batu yang dilindungi di bandar sebagai sebahagian daripada revolusi berbasikal dan berjalan bernilai 2 bilion pound. Kerajaan juga berjanji akan mula mengeluarkan kumpulan pertama baucar membaiki basikal bernilai 50 pound untuk membantu orang membaiki basikal lama. – AFP

  Boris Johnson (kiri) menuntun basikal di Pusat Warisan Canal Side di Beeston, tengah England kelmarin semasa acara melancarkan kempen berbasikal baharu untuk membantu rakyat menjadi lebih sihat. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hujan lebat landa selatan India

  INDIA, 4 DIS – Hujan lebat melanda bandar Chennai di selatan India hari ini dan dijangka akan berlaku ribut. Ribut Michaung dijangka melanda pantai...