Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  PM Jepun akan hadir pada perbicaraan etika Parlimen berhubung skandal dana

  TOKYO, 29 FEB – Perdana menteri Jepun yang dalam keadaan sukar itu ditetapkan untuk menghadap jawatankuasa etika politik hari ini di Parlimen dalam usaha untuk mempamerkan kepimpinannya.

  Fumio Kishida telah berjuang menentang penarafan sokongan yang menjunam sejak skandal rasuah parti pemerintahnya menggegarkan kerajaan.

  Skandal itu, yang dianggap terbesar dalam beberapa dekad, tertumpu kepada dana politik yang dikumpul melalui tiket acara parti yang dibeli oleh individu, syarikat dan organisasi.

  Ia membawa kepada 10 orang – penggubal undang-undang dan pembantu mereka – didakwa pada Januari.

  Walaupun Kishida sendiri tidak menjadi tumpuan skandal itu dan tidak dijemput ke perbicaraan, pengumuman mengejut penampilan peribadinya memecah kebuntuan antara ahli parlimen pembangkang dan parti pemerintahnya kelmarin apabila lima atendan yang terbabit enggan mendedahkan diri kepada umum, mengadakan pembicaraan dan seterusnya mencemarkan imej parti.

  Penentangan Parti Liberal Demokratik yang memerintah itu untuk mengadakan sesi terbuka sepenuhnya mencetuskan kritikan umum bahawa parti Kishida memandang ringan rasuah dan cuba menyembunyikan sesuatu.

  Tindakan Kishida boleh membantu meredakan kritikan bahawa beliau terlalu lambat dan longgar dalam menangani ketidakpercayaan orang ramai dan mengambil langkah pencegahan rasuah.

  “Sebagai ketua LDP, saya akan hadir dan menunaikan tanggungjawab saya untuk menjelaskan di hadapan media,” kata Kishida kepada pemberita kelmarin.

  Beliau berkata kebuntuan pada pendengaran itu “amat mengecewakan… Saya mempunyai perasaan krisis yang kuat, bahawa ia akan memburukkan lagi ketidakpercayaan orang ramai terhadap politik.”

  Kishida tidak perlu mengadakan pilihan raya parlimen sehingga 2025, tetapi partinya telah menetapkan undi kepimpinan untuk September.

  Jawatankuasa etika ditugaskan untuk menentukan sama ada penggubal undang-undang melanggar piawaian etika politik dan harus bertanggungjawab, tetapi pengkritik mengatakan ia sebahagian besarnya adalah pertunjukan dan sebarang peranan penyiasatan yang serius adalah tidak dijangka.

  Perbicaraannya boleh diadakan dalam mesyuarat tertutup, tetapi kesemua kecuali sembilan perbicaraan sebelum ini diadakan secara terbuka. – AP

  Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida tiba di pejabatnya di Tokyo Khamis, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pencuri Lego guna penggera kebakaran

  WELLINGTON, 12 APRIL - Seorang wanita berusia 45 tahun dan seorang lelaki berusia 34 tahun telah ditangkap dan didakwa atas 30 pertuduhan mencuri permainan...