Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  PM Jepun sedia laksana dasar percukaian

  TOKYO, 23 OKT – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata hari ini beliau bersedia untuk mengambil langkah ekonomi yang berani, termasuk pemotongan cukai pendapatan bagi isi rumah yang dilanda inflasi dan pelepasan cukai untuk syarikat bertujuan mempromosikan pelaburan, dalam apa yang dilihat sebagai langkah untuk memulihkan sokongan awam.

  Dalam ucapannya untuk memulakan sesi Parlimen baharu, Kishida berkata sudah tiba masanya untuk beralih daripada ekonomi kos rendah, gaji rendah dan penjimatan kos kepada ekonomi yang disokong oleh pertumbuhan yang diterajui oleh kenaikan gaji yang mampan dan pelaburan aktif.

  “Saya berazam untuk mengambil langkah berani yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Kishida, menjanjikan usaha intensif untuk mencapai keupayaan bekalan yang lebih kukuh dalam masa kira-kira tiga tahun. “Saya akan memberi lebih penekanan kepada ekonomi.”

  Beliau berkata beliau berazam untuk membantu orang ramai mengatasi kesan kenaikan harga makanan, utiliti dan kos lain yang melebihi kenaikan gaji mereka, dengan melaksanakan pemotongan cukai pendapatan. Beliau juga berjanji untuk memperkenalkan insentif cukai korporat untuk menggalakkan kenaikan gaji, pelaburan dan pengoptimuman.

  Sebelum ini, Kishida dianggap keberatan untuk mengurangkan cukai kerana kerajaannya mesti mencari dana untuk menggandakan belanjawan pertahanan Jepun dalam tempoh lima tahun seperti yang dirancang sementara cuba mengatasi kesan kadar kelahiran Jepun yang rendah dan populasi yang semakin berkurangan.

  Ikrar Kishida mengenai pelepasan cukai telah dikritik oleh pemimpin pembangkang sebagai percubaan membeli undi kerana cadangan itu muncul sejurus sebelum dua pilihan raya kecil yang diadakan semalam yang dilihat sebagai ujian litmus untuk kemungkinan pilihan raya mengejut.

  Pemotongan cukai itu akan menjadi sebahagian daripada pakej rangsangan ekonomi baharu yang akan diumumkannya menjelang akhir bulan ini. – AP

  Fumio Kishida menyampaikan ucapan dasarnya semasa sesi luar biasa Diet di parlimen di Tokyo kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...