Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  PM Pakistan beri jaminan rakyat Afghanistan

  ISLAMABAD, 8 NOV – Perdana menteri Pakistan hari ini berusaha meyakinkan rakyat Afghanistan yang menunggu di Pakistan untuk penempatan semula di Amerika Syarikat (AS) bahawa mereka tidak akan dihantar pulang sebagai sebahagian daripada tindakan ketat kerajaannya yang dikritik secara meluas terhadap pendatang tanpa izin di negara itu.

  Islamabad bulan ini memulakan tindakan keras terhadap pendatang haram, mengatakan mana-mana warga asing yang tidak berdaftar dan pendatang yang tidak mempunyai dokumentasi yang betul akan ditangkap dan diusir.

  Pembaharuan itu kebanyakannya memberi kesan kepada warga Afghanistan kerana majoriti mereka adalah warga asing yang tinggal di Pakistan, walaupun kerajaan berkata ia menyasarkan semua yang berada di negara itu secara haram.

  Pakistan telah lama menjadi tuan rumah kira-kira 1.7 juta rakyat Afghanistan, kebanyakan mereka melarikan diri semasa pendudukan Soviet 1979-1989. Di samping itu, lebih daripada setengah juta orang melarikan diri dari Afghanistan pada Ogos 2021, apabila Taliban merampas kuasa pada minggu-minggu terakhir penarikan diri AS dan NATO.

  Kira-kira 25,000 individu yang telah melarikan diri daripada penguasaan Taliban yang sebelumnya bekerja untuk tentera atau kerajaan, organisasi AS dan antarabangsa, agensi bantuan, media dan kumpulan hak asasi manusia. Mereka kini berada di Pakistan dan menunggu untuk dipindahkan semula ke negara-negara Barat.

  Perdana Menteri sementara Pakistan, Anwaar-ul-Haq Kakar berkata, dalam sidang akhbar yang disiarkan di televisyen hari ini bahawa pihak berkuasa akan menghantar pulang hanya pendatang yang berada di negara itu secara haram. – AP

  Pelarian Afghanistan menetap di kem berhampiran sempadan Torkham Pakistan-Afghanistan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...