Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  PM Papua New Guinea jadi pemimpin Pasifik pertama yang berucap di parlimen Australia

  SYDNEY, 8 FEB – Perdana Menteri Papua New Guinea, James Marape hari ini menjadi pemimpin Pasifik pertama yang berucap di parlimen Australia, berikrar “tiada apa yang akan berlaku di antara kedua-dua negara kita.”

  Negara-negara itu mengumumkan bahawa Australia akan membelanjakan AU $100 juta (AS $65.3 juta) untuk keselamatan dalaman Papua New Guinea, termasuk pembangunan kemudahan latihan perekrutan dan penyiasatan polis serta berek polis.

  Ucapan itu, pertemuan Marape dengan rakan sejawatannya dari Australia, Anthony Albanese, dan butiran pakatan keselamatan yang ditandatangani oleh jiran tetangga pada bulan Disember, datang ketika negara-negara Pasifik menangani cita-cita China yang semakin berkembang.

  Papua New Guinea yang kaya dengan sumber daya telah menolak tawaran dari China, yang menandatangani perjanjian keselamatan dengan Kepulauan Solomon pada 2022 yang menimbulkan kebimbangan di kalangan sesetengah orang di rantau ini.

  Papua New Guinea, yang terletak di bahagian strategik penting di Pasifik Selatan, bergelut dengan keganasan puak dan pergolakan awam dan mahu meningkatkan bilangan polisnya daripada 6,000 pegawai kepada 26,000. Kemarahan terhadap pengangguran yang tinggi dan kos sara hidup menyebabkan rusuhan dan rompakan bulan lalu di dua bandar terbesarnya.

  Papua New Guinea dan Australia “mengukuhkan kembali komitmen mereka terhadap senario keselamatan sedia ada di rantau ini sebagai pemacu utama kerjasama keselamatan,” kata kenyataan bersama antara Marape dan Albanese.

  Papua New Guinea merupakan sebuah negara yang kebanyakannya dihuni oleh petani sara diri di mana kira-kira 800 bahasa dituturkan. Dengan 10 juta orang, ia merupakan negara Pasifik Selatan paling ramai penduduk selepas Australia, yang menempatkan 26 juta orang. – AP

  Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese, (kanan) menyambut Perdana Menteri Papua New Guinea, James Marape di Bangunan Parlimen di Canberra, Australia pada 8 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...