PM Tunisia umum rombakan kabinet

TUNIS, 17 JAN – Perdana Menteri Tunisia Hichem Mechichi mengumumkan semalam rombakan kabinet yang menjejaskan 12 kementerian, berikutan pemecatan pegawai tertinggi.

“Tujuan rombakan ini adalah untuk mencapai kecekapan lebih dalam tugasan kerajaan,” kata Mechichi pada sidang media di ibu negara Tunis.

Barisan kabinet baharu, yang tidak termasuk mana-mana wanita, mesti diluluskan oleh parlimen.

Beberapa jam sebelum pengumuman, Mechichi bertemu dengan Presiden Kais Saied, yang menegaskan ‘integriti’ menteri yang dicadangkan seharusnya ‘tidak diragui’, menurut kenyataan dari pejabat presiden.

“Tidak adanya ruang dalam kerajaan untuk orang yang tertakluk kepada prosiding perundangan’ atau ‘diragui latar belakang atau tingkah laku mereka yang mungkin menjejaskan kerajaan dan kredibiliti institusi dan juga kesahan keputusannya,” kata Saied.

Salah seorang pegawai yang diganti dalam rombakan adalah bekas menteri alam sekitar Mustapha Aroui, yang dipecat dan ditahan pada Disember dalam skandal berhubung ratusan kontena bahan buangan yang dihantar dari Itali.

Chiheb Ben Ahmed, Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Promosi Eksport Tunisia, dicadangkan sebagai pengganti beliau.

Ketua kabinet Walid Dhahbi telah dikemukakan sebagai menteri dalam negeri untuk mengganti Taoufik Charfeddine.

Rombakan juga menjejaskan kementerian kesihatan, keadilan, industri, te-naga dan pertanian. – AFP

Perdana Menteri Tunisia, Hichem Mechichi bercakap semasa sidang media untuk mengumumkan rombakan kabinet di ibu negara Tunis pada 16 Januari 2021. – AFP