PMB kongsi tip berniaga dan Mencari kerja

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JUN – Penulisan yang baik dan berkualiti akan mempersembahkan gambaran sebenar tentang individu yang merangkumi personaliti, latar belakang, kebolehan atau kemahiran, pencapaian serta kualiti seseorang itu.

Perkara itu diantara yang disampaikan oleh JobCentre Brunei kepada peserta-peserta dalam Program Masyarakat Bermaklumat (PMB) bagi Belia dan Beliawanis Masjid-Masjid Daerah Brunei dan Muara yang berlangsung di Dewan Auditorium, Bangunan Tambahan, Jabatan Penerangan, hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan, di sini, hari ini, pada taklimat bertajuk ‘Tatacara menyediakan Curriculum Vitae (CV) dan Menghadiri Temuduga’ itu menyentuh mengenai cara-cara penulisan CV yang betul dan teratur serta kepentingannya untuk mengetahui, menilai dan menyenarai pendek calon-calon yang sesuai dengan tawaran kerja dan kehendak syarikat.

Turut dikongsikan ialah contoh-contoh terbaik dan lengkap dalam penyediaan CV.

Para peserta PMB juga diberikan tip mengenai persediaan dan tingkah laku semasa menghadiri temu duga iaitu cara penampilan, keperibadian, gaya dan pertuturan di samping kelayakan dan kebolehan.

Sementara itu, pada taklimat ‘Peluang-peluang Perniagaan dalam Sektor Pertanian’ yang disampaikan oleh Pegawai Pertanian dari Jabatan Pertanian dan Agrimakanan, Awang Mat Rusli bin Haji Abu Bakar, berkongsi beberapa tip usahawan dalam Agribisnes iaitu bagaimana memulakan perniagaan dalam bidang pertanian, cadangan jenis tanaman, buah-buahan (tanaman bermusim dan tanaman tidak bermusim) dan penggunaan baja pada tanaman buah-buahan.

Menurut beliau lagi, terdapat beberapa peluang perniagaan penghasilan produk tambah nilai berasaskan tanaman yang boleh dimajukan antaranya pembuatan sos dan perisa, produk freeze-dried, jus dan snek.

Manakala, pada taklimat bertajuk Industri Ternakan yang disampaikan oleh Awang Haji Mohd Al-Zamiluddin bin Haji Ahmad, antara lain mengongsikan cara memelihara dan mengusahakan ternakan, di samping menyentuh mengenai pemprosesan makanan daripada ternakan seperti makanan berproses dan dalam tin seperti nuget dan sosej, peluang eksport dan baja organik serta beberapa perkara yang diperlukan dalam bidang pemeliharaan ternakan dan teknologi digunakan dalam penternakan.

Dayang Nur Afiqah semasa menyampaikan pembentangannya pada sesi taklimat tersebut. – Gambar serahan Jabatan Penerangan