PNG mohon bantuan WHO

SYDNEY, 23 JULAI – Papua New Guinea (PNG) telah meminta pertolongan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) selepas wabak COVID-19 tersebar dengan cepat, bagi melindungi rakyatnya memandangkan negara itu kekurangan sumber.

Hari ini, PNG melaporkan tiga kes baharu dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlahnya kumulatif 30 kes berbanding 11 kes pada Ahad lalu.

Ditambah dengan peralatan ujian COVID-19 yang terhad dan banyak kes positif dalam kalangan pekerja kesihatan, ia mengundang ketakutan virus itu mungkin lebih kuat berbanding kes yang dikesan sebelum ini.

Pengendali Tindak Balas Pandemik Kebangsaan PNG, David Manning, berkata peningkatan kes COVID-19 di Port Moresby dan kemungkinan merebak ke wilayah lain terutama penularan dalam masyarakat, amat membimbangkan.

PNG adalah antara negara termiskin di Pasifik di mana sistem kesihatannya tidak berfungsi dengan baik sejak penularan malaria, tuberkulosis dan HIV/AIDS yang meluas selain menghadapi ancaman polio.

Sementara itu, Manning berkata, WHO sedang dalam proses menggerakkan pasukan perubatan kecemasan antarabangsa untuk dikerahkan ke PNG.

“Kami juga berbincang dengan Pasukan Pertahanan PNG untuk membantu Jabatan Kesihatan berikutan tidak mempunyai kemudahan yang mencukupi.

“Ujian juga sangat terhad di daerah luar ibu kota dan tidak ada bukti hospital dibanjiri pesakit COVID-19 yang menjadi antara faktor laporan tidak tepat dan tiada pemeriksaan serius dilakukan,” katanya.

Pegawai Kanan Jabatan Kesihatan, Esrom Doani, berkata rancangan sudah dibuat untuk polis dan Pasukan Pertahanan PNG membantu usaha itu selain mendorong penyelidikan dilakukan bagi mengetahui punca penularan atau kemungkinan berlaku pelanggaran bio-keselamatan. – AFP