Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Pokok-pokok bandar alami ‘tekanan’

  SEATTLE – Ketika musim panas paling kering dalam rekod Seattle berakhir, pokok-pokok di seluruh bandar menunjukkan kesannya.

  Ia adalah yang terbaru dalam rentetan musim panas Seattle dalam dekad yang lalu, termasuk kubah haba yang memecahkan rekod pada 2021, menampilkan keadaan yang lebih kering dan suhu yang lebih panas menyebabkan banyak pokok dengan daun pokok pramatang menjadi perang, dahan luruh dan pembenihan yang berlebihan yang merupakan semuanya adalah tanda-tanda tekanan.

  “Awda boleh melihatnya pada daun pokok maple dan hemlocks, hanya dimuatkan dengan kon atau biji, ia adalah usaha terakhir untuk membiak,” kata Shea Cope, seorang ahli arbor di Washington Park Arboretum, taman seluas 230 ekar di utara pusat bandar.

  Musim panas ini membawa maut bagi tiga pokok ‘penting’ dalam koleksi pokok pain taman itu, termasuk pain merah Jepun berusia 85 tahun yang dijangkiti kulat yang ditinggalkan oleh kumbang.

  “Kami kehilangan pokok konifer lebih cepat daripada daun lebar kami,” tambah Cope sambil meninjau pokok pain knobcone yang menjulang tinggi dengan separuh kanopinya mati.

  Ahli ekologi tumbuhan Taman dan Rekreasi Seattle, Lisa Ciecko melihat keadaan sebatang pokok di Seattle. – AP
  Kulat biru kelihatan, pada tunggul pain merah Jepun yang dibunuh oleh kumbang. – AP
  Anggota antarabangsa Earth Corps, Vanessa Ndikontar menanam pokok di kawasan di Taman Tasik Arbor di Burien, Washington. – AP
  Rick Bailey menunjukkan anak pokok sequoia gergasi. – AP

  Bandar-bandar di seluruh dunia telah berjanji untuk menanam lebih banyak pokok penyerap karbon untuk membantu memerangi perubahan iklim. Penyelidikan telah menunjukkan naungan pokok matang juga membantu mengurangkan ‘pulau panas’ yang tidak sihat, terutamanya di kawasan kejiranan yang miskin.

  Akta Pengurangan Inflasi Presiden Joe Biden memperuntukkan AS$1.5 bilion ke dalam program pokok bandar, Perkhidmatan Hutan, peruntukan wang untuk bandar melakukan lebih banyak penanaman dan penyelenggaraan.

  Ancaman iklim kepada hutan bandar

  Kehidupan di bandar boleh menjadi sangat sukar untuk pokok dan cabaran itu semakin meningkat dengan pemanasan global.

  Penyelidik dari Perancis dan Australia menganalisis kesan suhu yang lebih panas dan kurang penurunan hujan ke atas lebih 3,100 spesies pokok dan pokok renek di 164 bandar di 78 negara.

  Mereka mendapati kira-kira separuh pokok sudah mengalami keadaan iklim di luar had. Mereka juga membuat kesimpulan bahawa menjelang 2050 hampir semua spesies pokok yang ditanam di bandar-bandar Australia tidak akan dapat bertahan di kawasan bandar.

  “Jika trend berterusan, kita akan mengalami banyak pokok yang mati,” kata Nicholas Johnson, seorang ahli arbor untuk Seattle City Parks.

  Panas dan kemarau memaksa pokok menghabiskan tenaga yang sebaliknya akan pergi ke penjanaan semula, pertumbuhan atau melawan penyakit dan perosak, kata Johnson. Perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia juga menyebabkan cuaca yang lebih ekstrem seperti angin kencang, hujan dan suhu beku.

  “Bukan perubahan beransur-ansur yang akan menjadi masalah, tetapi perubahan melampau di mana air yang terlalu banyak, terlalu sedikit, terlalu banyak angin, dan intensiti ribut akan menyebabkan perubahan pesat ini,” kata David Nowak, seorang pesara saintis untuk Perkhidmatan Hutan AS.

  Taufan Katrina pada tahun 2005 memusnahkan kira-kira 10 peratus daripada pokok di New Orleans, kata Michael Karam, Pengarah Taman dan Lebuhraya. Dan pada tahun 2021, tambahnya, Taufan Ida mencabut banyak anak pokok baharu.

  Kajian 2018 oleh Nowak mendapati 25 negeri telah menyaksikan kemerosotan pokok yang ketara pada awal dekad itu. Pembinaan perumahan dan komersial, tanah yang padat, pencemaran dan juga kemalangan kereta menyumbang kepada kehilangan kanopi bandar.

  Bandar-bandar terbiasa dengan kehilangan pokok berskala besar, tetapi biasanya satu jenis pokok terjejas, seperti birch yang dibunuh oleh perosak. Dengan perubahan iklim, penyelidik bimbang kehilangan kanopi akan melebihi kadar pokok yang baharu ditanam mencapai kematangan, yang mengambil masa 10 hingga 20 tahun.

  Antara 2016 dan 2021, Seattle kehilangan 1.7 peratus kanopi pokoknya, kira-kira 255 ekar pokok, menurut laporan bandar yang menyalahkan perubahan iklim sebahagiannya. Di selatan, Portland, Oregon tahun lepas menyaksikan pengurangan pertama dalam kanopi sejak ia mula menyimpan rekod dua dekad lalu.

  “Kami telah menghabiskan banyak masa bercakap tentang kesihatan hutan kami di kawasan semula jadi, luar bandar kami kerana kami telah melihat peningkatan tekanan akibat penyakit, serangan serangga, kemarau yang membawa kepada kebakaran hutan yang dahsyat. Tetapi hakikatnya hutan bandar kita, pokok bandar kita, sama tertekan,” kata Pesuruhjaya Tanah Awam Negeri Washington Hillary Franz.

  Penghijrahan yang dibantu

  Deretan pasu plastik hitam kecil di lot penyelenggaraan untuk bandar Bellevue, Washington, semuanya memiliki sequoia gergasi hanya beberapa inci tinggi, menunjukkan bandar ini sedang berkembang untuk daya tahan iklim.

  Sequoia bukan berasal dari Pacific Northwest, tetapi pengurus pokok di bandar timur Seattle ini menanam lebih banyak daripadanya kerana pokok itu mengendalikan kemarau dan perosak.

  “Apabila pokok-pokok ini ditubuhkan, ia tumbuh dengan sangat cepat,” kata Rick Bailey, penyelia program pengurusan hutan bandar itu. Pokok asli masih membentuk kira-kira 70 peratus daripada pokok baharu yang ditanam.

  Pokok bukan asli telah dibawa ke bandar untuk masa yang lama. Perubahan iklim, bagaimanapun, mendorong ramai ahli arbor untuk mempertimbangkan untuk meningkatkan dalam palet arboreal bandar mereka, amalan yang dipanggil ‘penghijrahan yang dibantu’.

  Para arbor mencari spesies bukan asli tanpa ‘kecenderungan invasif’, kata Scott Altenhoff dari Program Hutan Bandar dan Komuniti Oregon.

  Namun, banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk mengkaji pokok yang berdaya tahan, kata Ramirez dari Reed College, yang makmalnya mendapati bahawa cedar Alaska lebih baik pada musim panas daripada varieti dari Oregon dan California.

  Menanam lebih banyak pokok bukan asli menambah sesuatu yang telah dipelajari oleh ahli arbor bandar daripada kematian pokok selama beberapa dekad: kepelbagaian dalam jenis dan umur pokok yang ditanam adalah kunci untuk memastikan hutan bandar terus hidup. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...